ROZHOVOR

 

KamCZa & Eska: "Když se koná Zlomená scéna, barmani sundávají skleničky..."

V pátek 17. května se v krásných prostorách Nové scény Národního divadla, přesněji pak v Café Nona, odehraje další pokračování fanouškovsky velmi oblíbené klubové noci s názvem Zlomená scéna. Ta si získala srdce mnoha fanoušků atmosferického drumandbassu především díky své nezaměnitelné atmosféře, která, troufáme si říct, nemá na jiných místech obdoby. Jako hosté se tentokrát představí talentovaná dvojice Gerra & Stone z Londýna, z Nového Zélandu ale dorazí také Emma G a MC Tali. Takový line-up by mohla leckterá klubovka závidět! My jsme si proto řekli, že právě teď je ideální příležitost sejít se s KamCZou a Eskou, tedy dvojicí, jež za Zlomenou scénou stojí, a také již dlouhá léta patří mezi stálice tuzemské drumandbassové scény...

 

Kluci, hned na rozjezd tradiční otázka... Jak se vám vede?

Eska: Myslím, že dobrý... Znáš to, je to takový nahoru a dolů, ale daří se dobře.

KamCZa: Je to jako na horský dráze...

Přesuňme se k muzice a k vaší noci Zlomená scéna. Jak to celé vlastně vzniklo, a proč jste si jako místo pro vaše večírky vybrali zrovna Nonu?

Nás to napadlo tak, že nás to vlastně vůbec nenapadlo... Ten nápad za námi totiž přišel úplně sám. Měli jsme takovou ideu, že uděláme drumandbassovej večírek podle toho, jak si to představujeme my. Plánovali jsme samozřejmě, že to celý bude hrozně skvělý, bude to v centru města a zároveň na vzduchu. Zkrátka že nepůjdeš někam tři patra pod zem, kde ti bude horko, bude tam tma, a ty se tam budeš dusit. Takže podle plánu to měl být vzdušnej večírek, což jsme vysílali do vesmíru, a vrátilo se nám to tím, že nás oslovili Bára a Kenny tady z Nony. To už vlastně bylo po rozpadu předchozího projektu DnB Fever, kdy jsme si my dva tak nějak hudebně seděli a řekli si, že budeme pořádat dál svoje akce. Tehdy jsme udělali takové nulté vydání, kam jsme pozvali Bifíka a Adama Schoolera, což byla taková testovací párty. Bylo to hodně příjemný, všichni v pohodě a spokojení. Takže jsme si řekli: "Hele, uděláme to supr a pozveme Hybrid Minds!" A Kuba na to: "Ty vole, to ses pos*al!" Ale pak jsme o tom diskutovali a shodli se, že pokud chceme udělat "legendary sérii", tak nesmíme být malí a držet se při zemi.

KamCZa & Eska

To rozhodně! Do karet vám v tomto ohledu hraje i akustika, jakou se může tento prostor pochlubit, je to tak?

Je to tak! Zjistilo se, že ačkoli jsi tady v centru města, tak další obrovskou výhodou Nony je fakt, že to můžeš pořádně vohulit. Tady přes ulici je Akademie věd, kde v noci nikdo není, a na druhé straně máš v noci prázdné divadlo se spoustou žuly a betonu. Díky tomu to tedy může být pěkně nahlas, což je obrovská výhoda. S tím přichází i věc "rentování" zvuku Funktion-One, který nás sice stojí docela dost peněz, ale řekli jsme si, že když to jde, tak to musí prostě tlačit, musí to nějak vypadat. Prostě to musí být zvuk, o který se můžeš opřít. Knihovnička a vedle ní fialové bedny Funktion-One, to už je dnes takový "signature" naší párty, a neodmyslitelně to k ní patří. Vtipná je historka, že když jsme tady měli Funktion-One poprvé, tak za barem padaly skleničky z polic, které prostě těmi vibracemi odskákaly a popadaly na zem. Teď už jsou barmani poučení, a když se koná Zlomená scéna, raději je sundávají. My jsme se zároveň naučili přilepovat playery ke stolu, protože nám při prvním velkým mejdanu ujížděly pryč, takže sis je musel po dvou mixech zase vždycky postrčit zpátky na místo, aby ti nespadly na zem.

Vaše akce jsou hodně specifické, i co se atmosféry a složení publika týče. Všiml jsem si, že k vám chodí hlavně srdcaři a lidi kvůli muzice...

To je další významná věc Zlomené scény... Hraje se z knihovničky, na které jsou umístěné playery a mix. V té knihovničce jsou normálně knížky, takže když tě nebaví hudba, můžeš si dát kávičku a číst si. Ne, sranda, chceme tím říct, že i když tady máš masivní zvuk a přivezeš zvučného headlinera, nejsou tady žádné bariéry mezi lidmi na parketě a samotnými vystupujícími. Je to taková párty natěsno, jak rádi říkáme... Lidi mohou být skutečně hodně blízko DJs, někdy jsou teda až trochu moc, ale to jim pak zlomíme třeba ruku. Ne, sranda! :) Zkrátka tady nejsou žádné zábrany, je to takový mejdan bez zábran... Ale abychom dokončili myšlenku, tak Zlomená scéna, to nejsme my, není to ani zvuk, ale jsou to právě lidi, kteří sem pravidelně chodí. A musíme říct, že jsou fakt skvělí! Je neuvěřitelný, že na každé vydání dorazí tři až čtyři stovky lidí, co tu muziku fakt žerou, a mají ji rádi. Oháknou se k tomu, tedy holky obléknou šaty, kluci vezmou košile a jdou na večírek, co je sice drumandbassovej, ale je to událost! A hlavně jsou všichni návštěvníci mezi sebou v pohodě... To jsme zažívali třeba dřív na Bushi v Roxy, kam jdeš a pokecáš s lidmi, které vůbec neznáš, a nikomu to nepřijde divný. To je právě další významná věc - lidi, které to baví a chovají se krásně. A samozřejmě sem chodí o trošku starší publikum, než na klasické drumandbassové mejdany...

Stanjah, KamCza, Eska

Přijde mi právě neuvěřitelné, jak skvělá atmosféra u vás vždycky je, to se prostě jen tak nevidí! Jak dlouho už tady v Noně vlastně Zlomenou scénu děláte?

Hm, už to budou asi nějaký čtyři roky, co ji pořádáme... Začalo to v roce 2015 a teď už kroutíme čtvrtý jaro. A celkem je to nějakých patnáct vydání, co máme za sebou, když nepočítáme teď květnovou párty. Za tu dobu jsme zestárli o třicet let, kámo. :)

Už jste tady měli řadu hostů světového formátu... Je nějaké jméno z tohoto seznamu, které něčím vybočuje, a kterého si nejvíc ceníte?

My si ceníme úplně všech headlinerů, kteří zde hráli. Dost vzpomínáme na line-up Zero T a Artificial Intelligence, což byl první mejdan, kdy jsme dělali dva headlinery v jeden večer. Oba dva tito hosté jsou skvělí, skládají parádní muziku, kterou dovedou dělat neuvěřitelně moderní, ale zároveň umí být i "oldschool". Ale za těch šestnáct vydání Zlomený scény těch jmen nebylo zase tolik, abychom měli nějakou "mezihru". Všichni pro nás byli zásadní a jako ze snu, že k nám vůbec dorazili. Většinou, když vezeme headlinery z letiště, a oni nám vypráví nějaké šílené historky o tom, jak někde hráli a lidi po nich chtěli šílené requesty, tak jim říkáme: "brácho, uvidíš, že tohle je fakt "spešl audience", a ti lidi to tady fakt žerou a ví, proč na tebe jdou!" Oni odehrají mejdan a pak nám píšou, jak si to hraní neskutečně užili, což je prostě skvělý! A nebo píšou: "Hej Kamil, proč jsi mi nezaplatil ten taxík na letiště?! :) To byla ale chyba hotelu...

KamCZa & Eska

Pamatuji si, že v Narovinu Zlomeným Podcastu byla oblíbená otázka, kdo byl naopak ten nejhorší host... Jak je tomu u vás?

Kupodivu musíme říct, že tady snad na Zlomený scéně nepamatujeme vyloženě nikoho takovýho a všichni byli fakt v pohodě. Když jsme tehdy chodili v noci se Survivalem po Praze a hledali mu hotel, protože jsme mu zabookovali spaní na špatný termín, tak už byl lehce podrážděnej, ale to byla vyloženě naše blbost.

Máte nějakou metu do budoucna, co se týče hostů?

Máme jeden velkej cíl v podobě jména, které, když se podíváš na naše dosavadní hosty, se sem hrozně hodí. Jenže je hodně drahej, ale taky hodně dobrej, "busy", a má hrozný agenty, kteří odpovídají na maily jednou za měsíc, takže je to s ním fakt těžký. Takže asi tak... Víc k tomu neprozradíme a pokud se nějak orientujete v drumandbassu, tak vám musí být jasný, kdo to asi tak může být!

KamCZa & Eska

Jak máte pořešenou propagaci vašich mejdanů? Jedete už dnes všechno přes facebook, nebo se zaměřujete i na jiná média?

Hlavně facebook, ale taky hodně dáme na tradiční marketingovou věc, kterou je stará dobrá "šeptanda". Pak jedeme taky Instagram, ale ten zas nemá až takový přínos. Občas jedeme i reklamy na Radiu 1, který si sami nahráváme, což je vždycky hrozná sranda. Musíme říct, že lidi, kteří se zajímají, tak vědí, kdy je další vydání Zlomený scény a překvapilo nás, že k nám jezdí až z Liberce, Olomouce, Brna nebo dokonce z Vídně. Takže lidi, co mají zájem, tak se to k nim vždycky dostane.

KamCZa: Eska taky krásně buduje naši stránku na facebooku, která není jen o našich mejdanech, ale dává tam třeba i informace o novinkách, co zrovna vyšly, a spoustu drumandbassových zajímavostí. Pokud tedy ještě nejste našimi fanoušky na facebooku, u nás to není o tom, že bychom postovali jen promo, ale najdete tam i další obsah, který vám může něco dát a třeba i rozšířit obzory.

A co samotné plánování vašich akcí? Zaměřujete se vždy na to jedno vydání Zlomené scény, nebo už v jeho průběhu máte v jednání vydání budoucí?

Jasně, máme přesně daný plán tak na čtyři roky dopředu. Ne, sranda. :) Nejvíc práce klasicky uděláme až na poslední chvíli, takže třeba tak měsíc předem. Oba chodíme do práce, máme děti, takže časově to není úplně vždycky ideální, což určitě sám dobře znáš. Zlomená scéna nás ale moc baví a neuvěřitelně naplňuje, a čím víc se blíží samotná akce, tím víc nás to motivuje k lepším výkonům. Zároveň oba nejsme moc organizovaní, je to vždycky hodně organický, někdy možná až moc.

Stanjah, KamCZa, Es´ka

Oba se už na drumandbassové scéně pohybujete nějaký ten pátek a působili jste spolu v crew DnB Fever... Jak hodnotíte aktuální situaci u nás?

Co si budeme povídat... Je tady velkej hegemon, kterej je samozřejmě hodně silnej, a ovlivňuje dost věcí. Zároveň je tady ale i velké podhoubí, a dost možná jsme světovou dvojkou, co se drumandbassu týče. Těžko bychom asi hledali zemi, kde by byl drumandbass tak zakořeněnej jako právě tady u nás. A prima věc na tom je, že funguje skvělá diverzifikace, takže lidi můžou chodit na mejdany, který je opravdu baví, a když je to náhodou nebaví, tak je to jen a pouze jejich demence, že si nezjistili, na jakou akci vlastně jdou. Je spousta crew a DJs, přičemž si můžeš dneska fakt vybírat. Nejdřív jsme si mysleli, že je to špatně, ale ono je to vlastně dobře. Stejně na konci zůstanou ti nejsilnější, kteří makaj a jsou vidět. Je to prostě fantastický! A děkujeme hegemonovi, že generuje fanoušky, kteří, když vyrostou, tak si najdou cestu třeba sem na Zlomenou scénu.

Najde se na druhou stranu něco, co vás v dnešní době na drumandbassu vyloženě štve?

Kamcza: Mě na celým drumandbassu nejvíc se*e Eska. :) Jinak je to celkem v pohodě...

Eska: Momentálně asi fakt nic... Dřív mě štvalo, třeba čtyři roky nazpátek, že se z drumandbassu stával strašnej mainstream. V popředí byli lidi jako Wilkinson, což je skvělej producent, ale tehdy to prostě byly strašný pí*oviny na první dobrou a neměly v sobě absolutně nic. To už dneska naštěstí neplatí a posunulo se to zase tam, kam to podle mě patří. A hlavně je to dnes celé o zvuku. Všichni se předhánějí, kdo bude mít lepší sound, a je to prostě ve špičkový formě. A jak řekl jednou Kamil, není potřeba se ohlížet za zlatou érou, ta zlatá éra je teď!

Stanjah, KamCza, Eska

Právě připravujete další vydání, které proběhne opět tady v Noně... Na co všechno se můžeme těšit?

Vůbec poprvé přivítáme čtyři headlinery na jednom večírku! Už dříve jsme měli dvě jména/dva lidi, teď to budou čtyři lidi a co víc, rovná půlka z toho všeho holky! Takže to bude genderově vyrovnaný! Dorazí Tali z Nového Zélandu, což je hlas našeho mládí, hitovky "Blazin" a "Lyric On My Lips" znají snad úplně všichni. Je to zkrátka zásadní postava a spolu s ní dorazí také Emma G, se kterou často vystupuje, mají famózní sérii "Soulside Sessions" a funguje jim to spolu. No a taky dorazí britská dvojice Gerra & Stone, kteří dělají ten nejmodernější deep/tech zvuk. Jeden z nich dlouho tvořil techno a hrál na různé mašinky, což se po návratu k drumandbassu v tvorbě této dvojky obrovsky podepsalo. Je to fakt vymakaný a zároveň kluci dělají různorodý styl drumandbassu, takže v jejich tvorbě najdeš deep, techstep, soulful, prostě bude to hodně dobrý! Navíc mají letos hrozně moc hraní, takže jsou v nejlepší formě. Bude to šílená porce kvalitního drumandbassu, která snad ani nepůjde unést!

Takže to bychom měli i pozvánku na mejdan... A co nějaký vzkaz na závěr? Máte nějaké poselství, které byste rádi předali fanouškům a čtenářům?

Eska: Kamile dávej, ty jsi vždycky samé poselství, tak se předveď. :)

KamCZa: Já dám místo poselství vtip... Znáš tu starou lady a dokumentaristku Helenu Třeštíkovou, co točí takový ty manželský etudy? Tak jede Helena Třeštíková autem a jede hrozně rychle, přičemž ji zastaví policajt a říká: "Dobrý den, mohl bych vidět všechny Vaše dokumenty?" :)

KamCZa a Eska: Ne teď vážně, mějte rádi drumandbass, poslouchejte drumandbass, buďte upřímní k sobě i k ostatním lidem a uvidíme se na mejdanu!

 
Pecka! Díky kluci, že jste si udělali čas a budu se těšit na viděnou tady v Noně. Ať se vám daří!


Ptal se stanjah v dubnu 2019.

foto: Volejníček Jan

Další díl párty Zlomená scéna se uskuteční 17. května v Café Nona.

Sledujte také:

Zlomená scéna facebook page

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016