ROZHOVOR

 

Electrosoul System: "Nazval bych to mazaný drumandbass..."

Drumandbassová scéna v Rusku má silnou tradici. Jedním z matadorů tamní zlomené scény je moskevský Electrosoul System, vlastním jménem Andrey Burtaev, který se ve vodách drumandbass music pohybuje od roku 1998. Aktuálně se řadí mezi světovou špičku a je znám hlavně svou hudební otevřeností a vizionářstvím, díky čemu skrze své vydavatelství Kos.Mos.Music objevil již mnoho nadějných talentů. My jsme se s Andreyem nedávno spojili, abychom si popovídali nejen o chystaných novinkách, jež jsou ve spojitosti s jeho labelem aktuální...

 

Díky že sis našel čas na náš rozhovor, Andreyi a na začátek jedna odlehčující otázka. Jak se ti daří?

Všechno v pohodě, děkuju za optání! Momentálně jsem ve studiu zaneprázdněn prací na spoustě různých projektů.

Electrosoul System

Ty se pohybuješ na drumandbassové scéně od roku 1998... Jak se podle tebe za tu dobu změnila? Ubírá se to tím správným směrem?

Drumandbassová scéna se stala více mezinárodní. Zatímco v roce 1998 to byla stále jen britská hudba a nový a nejzajímavější zvuk vznikal právě ve Velké Británii, nyní je to už záležitost východní Evropy, Ameriky, Austrálie a Nového Zélandu. Spojené království v drumandbassu stále vede, mnoho hudebních trendů už však přichází mimo Anglii.

Vydal jsi muziku u známých labelů Hospital, Good Looking, Subtitles, Fokuz nebo Spearhead. Máš nějaký svůj track, kterého si ceníš nejvíce?

Nejvíce ze všeho si cením své desky "Fish Eat Duck". Tu bych označil za svou nejmonumentálnější práci! Také bych vypíchl "LiquiDNAtion EP", jež jsem vydal u KOS.MOS.MUSIC. Mimochodem právě jedna skladba z tohoto EP "One, Two, Madness..." dostala licenci na mé album "Flawless", které vyšlo u Med School Music.

Kdo tě v případě drumandbassu nejvíce ovlivnil?

Pokud zavzpomínám na ten raný vliv, tak je to určitě Goldieho "Timeless", "Exorcise The Demons" od Source Direct, dále tvorba od takových velikánů, jako jsou Future Engineers, Big Bud a Blame. Zkrátka ta éra Good Looking a počátek 720 Degrees.

Jak bys popsal svůj styl a zvuk pro lidi, kteří tě neznají?

Nazval bych to inteligentní a mazaný drumandbass. Dělám a hraju různé druhy drumandbassu, od atmosferického liquid funku, přes neurofunk a dark drumandbass, až po jungle music. Abyste porozuměli mé vizi, tak si určitě poslechněte hudbu, kterou vydáváme na značce Kos.Mos.Music. Najdete nás na SoundCloudu a Bandcampu.



Chystáš v těchto dnech nějaké nové releasy? Na co se můžeme těšit?


Na přelomu dubna a května vyjde u Kos.Mos.Music trilogie "Deep Structures", kde budu mít i několik svých tracků. Dále se chystá jednorázová spolupráce s P.B.K., jež vyjde rovněž u Kos.Mos.Music. Chystáme i společné EP s Liquitek pro Soul Deep Records a spolupracuji také na releasu s Distant Future pro Paperfunk Records. Aktuálně také dělám na několika věcech pod svým druhým projektem a produkci pro několik dalších hudebních uskupení. Některé z nich najdete na našem novém labelu Russkiy Kosmos, který má rovněž profily na SoundCloudu a Bandcampu.

Pocházíš z Ruska... Můžeš našim čtenářům přiblížit tamní drumandbassovou scénu?

Jedná se spíše o nadšené promotéry, producenty a DJe, kteří drumandbass šíří po celém Rusku. Tu hlavní základnu má drumandbassová scéna především kolem Moskvy a Petrohradu.

Electrosoul System

Na svém labelu vydáváš spoustu zajímavé hudby od ne až tak úplně známých interpretů... Kteří producenti stojí aktuálně za pozornost?

Tady v zemích bývalého Sovětského svazu je opravdu spousta zajímavých a slibných producentů. Mě baví třeba Kometa, Code 906, Asymmetric, Spectrah, Distant Future, Inhumane, I Wannabe, Hybert Philips, Light Monday, Ra Do, Kije, Cnof, Paluca, Shiny Radio a spousta dalších... Ten počet vynikajících producentů roste každým dnem, a kdybychom je tady měli jmenovat všechny, tak bychom spolu mluvili hodně dlouho. :)

Co tě vedlo k založení vlastního vydavatelství?

Kos.Mos.Music vedu spolu s kamarádem Romanem a náš label vznikl původně pro jeden vinyl release v roce 2007. Produkoval jsem spoustu skladeb pro jiné hudební labely, ve kterých se odrážela má vize, přičemž jsem vždycky hleděl daleko do budoucnosti. Kolem mě byla řada producentů, kteří smýšleli stejně jako já, tak jsme to vzali do vlastních rukou. Po dlouhých letech produkce a získávání zkušeností s vedením labelu jsme si osvojili spoustu fíglů ve všem, co se týče mixu a masteringu, což nevyhnutelně vedlo k vytvoření služeb Kos.Mos.Music.Lab. Takže pokud byste potřebovali profesionální mastering a mixdown, neváhejte se nám ozvat a určitě se domluvíme. Napište nám mail: mastering@kosmosmusic.ru, nebo nás kontaktujte přes facebook.


Podle jakých kritérií si vybíráš skladby, které následně u své značky vydáš?

Musí být hudební! Díky moderním technologiím a dostupnosti informací může dnes spousta producentů udělat technicky dobrý track, nicméně ne každý už zvládne udělat hudebně zajímavou skladbu.

Co ty, jako majitel labelu, musíš zařizovat v případě chystaného releasu? Jak vypadá tvůj běžný pracovní den?

Připravuji skladby pro vydání, dělám mastering a někdy i nový mixdown. Také se zabývám grafikou pro naše releasy a připravuji promo. Dále komunikuji s distribučními a dalšími službami, jež se věnují hudební propagaci. Aktuálně spolupracujeme se dvěma distribucemi, jednou pro Kos.Mos.Music, druhou pro náš nový label Russkiy Kosmos. Tohle všechno vlastně tvoří můj normální pracovní den...


Jaký máš názor na sociální sítě? Přeci jen jsou v dnešní době klíčové pro komunikaci s fanoušky a k propagaci vlastní hudby. Jak to v tomto ohledu máte dané u KOS.MOS.MUSIC?

Osobně nejsem na sociálních sítích moc aktivní. Co se týče našeho vydavatelství, tak máme jednoho člověka, který se stará o všechny naše sociální sítě a kanály s námi související.

Kde čerpáš inspiraci pro svou tvorbu? Máš i nějaké koníčky, kterým se ve volném čase věnuješ?

Každodenní život a věci, které se mi v jeho průběhu přihodily mě nejvíce inspirují! Co se týče koníčků, tak vzhledem k tomu, že trávím spoustu času produkcí a s řešením věcí spojených s chodem vydavatelství a účastí na mnoha dalších projektech, věnuji každou volnou minutu tvorbě vlastních skladeb. Dokonce i doma o víkendu.

Electrosoul System

Máš nějaké tipy pro začínající producenty? Na co by se měli zaměřit, a čeho se naopak vyvarovat?

Produkujte různorodou hudbu, neupínejte se k jednomu žánru a pracujte na několika skladbách současně, mezi nimiž v průběhu tvorby různě přepínejte. Pokud se u jedné z nich zaseknete, nechte ji nějaký čas uležet, a věnujte se té další!

Kde vidíš budoucnost drumandbass music? Jakým směrem se podle tebe bude dál ubírat?

Drumandbass se stává technicky vyspělejším než kdy jindy, takže bych byl rád, kdyby se i jeho hudební část stala předmětem jeho vývoje. A to nejen vývojem samotné skladby, ale i její strukturou. Budoucnost drumandbassu vidím v tom, že spojuje moderní zvuk s původními zlomenými vibracemi a s hladkostí samotného zvuku. A to způsobem, jakým tomu bylo v letech největšího rozmachu tohoto žánru, takže před tím, než to vše začalo znít až moc hlasitě...




Sleduješ například i tvorbu nějakých českých producentů, jejichž hudba tě v poslední době zaujala?


Dleeb & AhZ dělají parádní hudbu. Jeden z jejich tracků již ostatně vyšel u našeho vydavatelství Kos.Mos.Music, a další už brzy v rámci naší trilogie "Deep Structures".

Ten jejich release stál opravdu za to, koupil jsem si ho i na vinylu, když vyšel. My už se teď ale blížíme ke konci našeho rozhovoru... Máš nějaký vzkaz na závěr pro naše čtenáře?

Udělejte někdy u vás v České republice Kos.Mos.Music párty. Máme totiž co ukázat!

Tak doufejme, že se brzy dočkáme a budeme mít možnost si tě u nás zase brzy poslechnout. Já ti děkuji za rozhovor a ať se ti daří!

Díky za zájem si popovídat o naší hudbě a měj se dobře!


Ptal se stanjah v dubnu 2019.

Sledujte také:

Bancamp KOS.MOS.MUSIC
Bandcamp Russkiy Kosmos
SoundCloud Electrosoul System
SoundCloud KOS.MOS.MUSIC 
SoundCloud Russkiy Kosmos
Facebook Electrosoul System
Facebook KOS.MOS.MUSIC
Facebook Kos.Mos.Music.Lab
Instagram Electrosoul System
Instagram KOS.MOS.MUSIC

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016