ROZHOVOR

 

Gorgon City: "Sbírání desek je prostě závislost na celý život..."

Klub Roxy si v pátek může spokojeně odškrtnout další jméno, které aktuálně hýbe dění na světových parketech a u nás ho čeká premiéra... Gorgon City míří do Prahy a jsme moc rádi, že si před tím, než se tak stane, udělali čas i na náš rozhovor. Teď už víme, jak se ti dva seznámili, že nová deska je na spadnutí, zda je pořád bere bass i jestli se stále řadí do škatulky underground, jak skladby vznikají, ale i co pro ně znamenají vinyly. Hezké čtení a pořádně se na pátek nažhavte, bude to velké!

 

Pokud se nepletu, projekt Gorgon City funguje od roku 2012... Jak dlouho se znáte a jak jste se seznámili?

Ano, seznámili jsme se v tomhle roce, tedy v době, kdy jsme tvořili pod našimi sólovými projekty Foamo a RacknRuin a měli stejného agenta... Občas jsme někde hráli společně a tak jsme se jednoho dne rozhodli, že to zkusíme spolu i ve studiu.

Gorgon City

Jak se tahle spolupráce vyvíjela dále?

Následovaly společné hodiny a hodiny ve studiu, turné a také jsme se později týden co týden soustředili na naši radio show "Kingdom".  

Většina z nás zná vaše debutové album "Sirens"... Stále se ještě cítíte jako součást undergroundové scény?

Ano, protože jsme vždycky dělali jak underground, tak i klasické písničky. Ačkoli se naše skladby dostaly i do nejrůznějších hitparád, zároveň jsme vydávali muziku a remixy pro tak respektované značky, jako jsou Crosstown Rebels nebo Suara. Spolu s tím jsme jako DJs vystupovali v undergroundových klubech po celém světě.

Preditah nedávno přemíchal vaši věc "Zoom Zoom", takže bylo hned jasné, že máte stále kontakt s aktuální bass scénou... Dočkáme se v nejbližší době nějakého dalšího koketování s tímto žánrem od vás?

Milujeme bass, který u nás zněl vždycky ze všech stran a pevně věříme, že už brzy vás v tomhle žánru zase potěšíme nějakou novinkou!

A jak to aktuálně vypadá s tolik očekávaným albem "Kingdom"? Můžete nám o něm prozradit něco bližšího?

V loňském roce jsme ho kousek po kousku dávali dohromady a pár posledních úprav bychom rádi udělali během tohoto léta. Už se sami nemůžeme dočkat, až bude konečně venku a těšíme se na první reakce...

Gorgon City

Jak vlastně vaše skladby vznikají a co vás při tvorbě ovlivňuje? Odkud berete inspiraci a jaký je váš nejoblíbenější nástroj?

Jako všichni začínáme z ničeho, takže je to hodně o experimentování, hraní si s akordy, melodiemi, a je velký rozdíl, když právě spolupracujeme s nějakým vokalistou, nebo zrovna vytváříme nový klubový track...

Při hraní dáváte přednost CD přehrávačům, nebo máte s sebou i nějakou sbírku vinylů?

Milujeme vinyl, ale je tak komplikované s těmi deskami cestovat! Bylo skvělé s vinyly vyrůstat a mít s nimi bohaté zkušenosti, ale teď to není příliš praktické a také je čím dál těžší najít aktuální produkci pouze na vinylech. Stále však desky sbíráme, to je prostě závislost na celý život...

Jak to vypadá v praxi, když vystupujete jako Gorgon City live?

My dva obsluhujeme nejrůznější syntezátory, vyrábíme basové linky přímo na pódiu a k ruce nám jsou dva vokalisti a živý bubeník. Jednoduše jsme chtěli posunout náš projekt na další úroveň a vytvořit show, která se hodně liší od našich DJ setů...

Vaše vystoupení v Roxy bude tím úplně prvním v České republice. Víte něco o naší hudební scéně, případně znáte naše producenty?

Zatím ne, ale rádi bychom se o nich dozvěděli více...

Gorgon City

Jak se těšíte na české publikum a celkově na návštěvu Prahy?

Praha je skvělé město a my jsme velmi rádi, že u vás poprvé hrajeme!

Díky za váš čas!


Ptal se Miky Rizek v květnu 2017.

foto: archiv

Britský projekt Gorgon City se historicky poprvé představí v České republice a to 19. května v klubu Roxy.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016