ROZHOVOR

 

Českou republiku bude v BURN Residency reprezentovat DJ Phil Albedo

České kolo soutěže BURN Residency zná svého vítěze! Stal se jím DJ Phil Albedo, rodák z Moravy, který se hraní věnuje už téměř 11 let. Svoji příjemnou směs house, techna a elektroniky teď pojede ukázat na světové finále, které proběhne na konci května na Ibize.

 

Kdo to je Phil Albedo? Jak bys sám sebe charakterizoval?

Jsem DJ, producent, promotér, milovník dobré muziky a červeného vína. Jsem trpělivý, v určitých věcech náročnější, mám nějaké ambice a občas i tak trochu prořízlá ústa. Zakládám si na tom, aby všechny věci, které dělám, dosahovaly jisté úrovně.

Phil Albedo

Jak dlouho hraješ a co tě vůbec ke hraní přivedlo?

Teď to bude 11 let. Podobně jako většina DJs jsem byl na začátku pouhý posluchač, který muzice čím dál víc propadal. Když jsem elektronickou hudbu poprvé objevil, bylo mi v té době 12 let, takže jsem nemohl hned chodit na parties. Pár let nato však tohle omezení padlo a moje první návštěva párty definitivně rozhodla o tom, že nechci být jen konzumentem, ale sám hudbu vytvářet. Začal jsem šetřit na aparaturu a v 17ti letech jsem se oficiálně postavil za gramce.

Jaké byly tvoje dosavadní největší DJské úspěchy?

Nejspíš to bude několik vystoupení na vyhlášených akcích, ať už na domácí půdě nebo v Rakousku, Slovinsku, Chorvatsku a Slovensku. Ale největší úspěch, který mě posunul tam, kde teď jsem, je podpora od kamarádů, rodiny, DJských kolegů i fanoušků. Právě díky nim mi hraní dává smysl a tímto bych jim chtěl poděkovat.

Už ses předtím zúčastnil nějakého DJského contestu, nebo je BURN Residency tvoje první zkušenost?

Mám zkušenosti už ze dvou DJských contestů. Oba měly podobný scénář: poslal jsem set, čekal na výsledek... A nikdo se neozval. BURN Residency je tedy moje třetí soutěž. Vzhledem k historii a konceptu, který BURN Residency má, jsem do ní však šel s větším očekáváním a lepší přípravou. Měl jsem rozdělanou nějakou vlastní muziku a plno zajímavých tracků, které jsem někde chtěl předvést, a to se mi do soutěže hodilo. Asi to zafungovalo a asi jsem měl i trochu štěstí, protože na rozdíl od předchozích pokusů se mi BURN Residency podařilo vyhrát.

Phil Albedo
Měl jsi možnost poslechnout si i ostatní soutěžní sety na MixCloudu? Jak hodnotíš českou soutěžní úroveň oproti účastníkům z ostatních zemí a českou muziku vůbec?

Poslouchal jsem některé a můžu z toho vyvodit, že úroveň české elektronické hudby je na tom hodně slušně. DJs i producenty máme kvalitní podobně jako v zahraničí. Jen české publikum ještě musí vyzrát. Hodně se tu slyší na zvučná jména, kdežto v zahraničí lidé ocení dobrou hudbu i od neznámých interpretů. Takže pokud někdo pátrá po dobrých a zajímavých DJských setech a nevybírá si podle jmen, pak by určitě neměl na MixCloudu BURN Residency minout.

Zanedlouho tě čeká cesta na Ibizu a setkání s pětadvaceti dalšími soutěžícími. Na co se nejvíc těšíš a čeho se naopak obáváš?

Těším se na velkou změnu! Žiju si tady v České republice, hraju po klubech i festivalech, už jsem si zvykl na svoji komfortní zónu. BURN Residency mě z ní zaručeně dostane a já jsem zvědavý, jak a kam mě to dokáže posunout. Abych byl ale úplně upřímný, mám z téhle změny zároveň trochu obavy.

Už máš plán, jak tuhle soutěž vyhrát? Jak se na bootcamp připravuješ?

Podle toho, co jsem postřehl, tak BURN Residency není o plánech, ale naopak o tom, jak si soutěžící poradí v neplánovaných situacích. Takže plánování jsem odsunul úplně stranou, stejně si myslím, že je lepší nechat věcem přirozený průběh. Buď to dopadne, nebo ne. Raději se teď věnuji poslouchání nové muziky, získávání inspirace a taky bych chtěl ještě dokončit něco v rámci své vlastní produkce, abych na Ibizu nejel úplně s prázdnou...

Phil Albedo

Co uděláš, když zvítězíš?

Pokud se z toho nezblázním, tak mi vítězství urychlí realizaci několika snů a tajných přání.


Ptal se Jiří Čončka v květnu 2017.

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016