ROZHOVOR

 

Diome: "Těžko v Plzni naplníš klub bez známého jména..."

Plzeňského DJe Dioma můžeme s klidným svědomím nazvat matadorem západočeské elektronické hudební scény. Mimo jiné se také zúčastnil slavné Red Bull Music Academy. Jak vzpomíná na tuto zkušenost a své začátky za gramofony? Na to a ještě mnoho dalších věcí jsme se ho zeptali v následujícím rozhovoru...

 

Než začneme, tak jak se ti daří a jak užíváš konec léta?

Letošní léto bylo moc fajn. Užívali jsme si ho společně s lepší polovičkou a naším malým synkem, pro kterého to byla velká letní premiéra.

Tak a teď už honem k muzice... Jaký byl tvůj první kontakt s elektronickou hudbou? Co bylo tím impulsem, že sis řekl, že elektronika bude pro tebe to pravé?

Už nevím přesně, ale jako dorostenec jsem žánry nijak zvlášť neřešil, ostatně v té době to asi nikdo moc nepitval... Poslouchal jsem v podstatě cokoliv mezi hip-hopem a takovým tím sranda HC technem. Zlom možná přinesly první dvě alba Prodigy a pak určitě "Homework" od Daft Punk, které zformovalo můj vkus na dalších několik let, ale to už jsem začínal koketovat s hraním a chodil celkem pravidelně na párty.

Diome

Jak dlouho už hraješ jako DJ a jaké byly tvoje začátky?

První gramce jsem si koupil za proplacenou pojistku v sedmnácti letech, takže příští rok to bude strašidelných 20 let. Tenkrát jsme se pro hraní nadchli společně s kamarádem Lukášem ze střední a společně hrávali u nás doma, veřejnou premiéru jsme si odbyli na chatě u Lukášova bratrance a pak jsme, tuším, hráli na nějakých narozeninách v jednom plzeňském pajzlíku. O něco později jsme s Lukášem začali fungovat jako DJ team le Funk a záhy přišla nabídka rezidence ve znovuotevřeném klubu Divadlo pod lampou. Pak už to šlo docela rychle, Mazaný Králíček, první výjezdy mimo Plzeň, atd.

Pamatuješ si na svou první koupenou desku?

Andreas Dorau – "So Ist Das Nun Mal". Hrozná ptákovina se zpěvem v němčině, ale pořád ji doma někde mám. :)



Na tuto otázku jsem se ptal i Sense a N.Dee. Pohybuješ se na plzeňské scéně, tak jak bys ji ohodnotil, a kam se podle tebe bude dál vyvíjet?

V Plzni to bylo skvělý ke konci devadesátých let a pak ještě pár let následujících. Později to tady šlo úplně do kytek, tak nějak kompletně. Ale v poslední době mi přijde, že je situace zase o něco lepší. Máme nové podniky, DJs se nám trošku profiltrovali a zase trochu srovnali krok. Horší je to s publikem. Těžko v Plzni naplníš klub bez známého jména a ještě to musí být někdo populární před deseti lety, než nějaká aktuální star, nebo nedej bože vycházející talent. Dle mého chybí přehled a snaha hledat něco nového. Třeba pomůže Radio 1, které by mělo být brzy dostupné i v západočeském kraji.

Zúčastnil ses i slavné Red Bull Music Academy. Jaké to bylo a posunulo tě to nějak ve tvé DJské kariéře?

RBMA byla skvělá a moc rád na to vzpomínám. Já byl v té době dvacetiletý ucho bez větších zkušeností s pobytem v zahraničí, takže jsem na všechno koukal s vyvalenýma očima. Byl jsem kompletně hotovej z množství dublinských klubů a DJ shopů. Vynikajících workshopů byla na RBMA celá řada. Skvělá byla třeba samplovací session s Matthew Herbertem nebo hodiny historie moderní hudby s Davidem Rodiganem. Ale nemyslím si, že bych se na RBMA naučil nějaké nové triky a finesy, spíš jsem si ověřil, že to co dělám, asi nedělám úplně blbě.

Tall + Diome + N.Dee

Znám tě jako house DJe, ale hraješ, nebo lákají tě i jiné styly?

Žánry v podstatě neřeším, ale pokud bych měl škatulkovat, tak spolu s house music často kombinuji disco, jazz, bass, ale třeba i electro a techno. Záleží kde, pro koho a taky jak se vyspím... :)

A co ty a vlastní produkce?

Dřív jsem měl čas, ale neměl chuť a teď mám chuť a téměř žádný čas.

Kdo je pro tebe takový top interpret, se kterým by sis třeba chtěl někdy zahrát?

Měl jsem štěstí a s celou řadou oblíbenců už jsem hrál. Nedávno třeba Todd Terje a Session Victim. Ale pořád by se jich našla celá dlouhá řada. Takže až tu bude Herbert, M.C.D.E,  Metro Area, Moodymann, K15 nebo třeba Harvey Sutherland, tak mi, prosím, dejte vědět. :)

Diome

Vychází spousta nové muziky, tak jaké album, nebo alba tě v poslední době oslovila?

Letos mi to zatím připadá trošku slabší, ale ona ještě přijde velká podzimní nadílka. Co jsem přes léto hodně poslouchal, byl Moodymannův skvělý DJ-Kicks, re-edice klasik od Soichi Terada, která před časem vyšla u Rush Hour, a moc fajn alba vydali i Lay-Far, Kornel Kovacs nebo Amp Fiddler.

Co posloucháš ve svém volném čase? Posloucháš kromě elektroniky i jiné styly?

Od jazzu po indie, v podstatě cokoliv, co není fádní, netahá za uši a neuráží stupiditou.

Téměř každému DJovi se stala nějaká kuriozní příhoda během hraní. Prozradíš nám nějakou svojí?

Více či méně úsměvných situací bylo hodně. Třeba jednou se nám banda postarších rockerů v plzeňské Lampě složila na dvojnásobek honoráře, abychom už přestali hrát. Jindy jsem zase místo peněz dostal nabídku na noc v bordelu... :)

Co považuješ za takový highlight své DJské kariéry?

Čistě papírově by to asi měla být vystoupení na prestižních zahraničních festivalech, jako jsou německý Nachtdigital nebo Nowa Muzyka v Polsku. Ale upřímně si víc vážím momentů, kdy se běžný mejdan změní na něco většího, lidi zahodí zábrany a v čirém nadšení tančí, kde se zrovna dá. Tohle jsem v minulosti zažil mnohokrát ve starém Mazaném Králíčkovi. Ale třeba i celkem nedávno, kdy se nenápadná soukromá párty pro partu starších hipíku během noci změnila na opravdový rej čarodějnic uprostřed lesů.

Diome

Kde v klubech tě můžeme v blízké době potkat?

Již tento víkend v Crossu, kde mimo jiné zahraje i výborný francouzský DJ Aleqs Notal, 1. října pak v parádní plzeňské Papírně, kde bude afterparty tradičního Pilsnerfestu, 12. října "afteruji" po koncertě Midi Lidi v plzeňském Andělu a v listopadu se těším na párty v pražském Futuru, kde vystoupí i francouzský talent Workerz. Jinak jsem k vidění pravidelně každý měsíc na své rezidentní noci Prima Klima v Café Regner.

Máš nějaký vzkaz na závěr pro naše čtenáře?

Milujte se a množte se.

Díky za rozhovor!

Děkuju, bylo mi potěšením.

 

Ptal se stanjah v srpnu 2016.

foto: archiv

Sledujte také:

https://soundcloud.com/diome

https://www.mixcloud.com/diom-a-basta/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016