ROZHOVOR

 

DJ Mountain: "Hudba je jako pes, je to nejlepší přítel člověka..."


Pro příznivce ryzího techna a old school techna především je na sobotu 29. srpna připravena v Pardubicích v klubu Gimlet párty skupiny Oldschool Techno Classics. Hlavními tahouny budou Cosmic Trip DJs Quickie & Mountain z Teplic. Sestavu doplní Daho z Jablonce nad Nisou a místní Klap-in a Yess. Pokud si rádi zapaříte na techno, nebo si jen přejete teleport o řádných pár let zpět, přijďte se podívat do klubu Gimlet! Abychom vám ukrátili čekání, připravili jsme pro vás exkluzivní rozhovor, v němž ochotně odpovídají oba "legendární" DJs z Teplic...

 

Kluci, dlouho jsme se neviděli... Bude to dokonce několik let a tak se musím zeptat, jak se pořád máte? Co vaše rodiny, případně děti, kolik místa v srdci vám dnes vyplňuje hudba v porovnání s minulostí?

Quickie: Široká otázka… Vše jde tak, jak má. :) Hudba, z mého pohledu zesílená harmonická rezonance, se námi prolíná stále a pak ztrácí pojem času význam.

Mountain: Jak se mám? Otázka je přesně zaměřena na přítomnost. Tedy v tomto okamžiku se mám velice dobře, i se všemi neduhy a nezdary a komplikacemi, které doprovází každý lidský život, obzvlášť ve světě bílého muže. I přes to, široko daleko na všechny strany, je na miliony světelných let daleko jen naprosto zmrzlý a temný vesmír, pustý a tichý, prázdný jako nic na téhle zemi. Takže, ať se tady ohlédnu kamkoli, i tím nejméně vlídným směrem, vidím prostě ten zázrak a uvědomím si, že u toho můžu být i já – zázrak všech zázraků. Teď se mnou žije nějaká dívka z ulice, teprve se 3 měsíce poznáváme, její pes je fajn, s ním problémy nemám. Děti nemá, já také ne. Hudba je jako pes, je to nejlepší přítel člověka...


Quickie + Daho + Mountain
Spousta lidí vás má spojené s domácím legendárním festivalem Cosmic Trip... Co se dnes děje na Pudláku a co z toho všeho kolem "Kosmiku" zbylo ve vás? Nemáte někdy chuť pokračovat?

Quickie: Areál Pudláku je dnes opuštěné místo, bazén zavezený, na mnoha místech základové desky nedostavěných domů plánované rezidentní zóny... Smutný pohled na kdysi parádní koupaliště a kemp - příroda si zřejmě brzy vše vezme zpět. :) Myšlenku Cosmic Tripu jako "vesmírného výletu" samozřejmě realizuji v každém okamžiku a nikdy tomu nebylo jinak. Festivalové zosobnění, zpočátku živené spontálností tehdejších poměrů, by však dnes vypadalo dozajista jinak a pro mě definitivně zůstane spjato s Pudlákem a tamní atmosférou.

Mountain: Cosmic Trip byl dalším z mnoha zázraků v téhle části vesmíru, a když to všechno skončilo, myslel jsem, že umřu. Ale nějak jsem to přežil a dnes se spíš učím vnímat přítomný okamžik. Není to vůbec lehké, pro bílého muže...


Teplice a vůbec celý region severních Čech byl vždycky dost specifický. Byl to underground a mě zajímá, jak je to teď ? Děje se něco na Teplicku, pokud se zaměříme na ryzí techno?

Quickie: Underground je věčný, je to opozice a proto má smysl kdekoliv. Dobrá hudba (třeba elektronika) zůstává v srdcích upřímných posluchačů. Na to, že je nás jako šafránu, už si pomalu zvykám a nesnažím se to hodnotit, ale hrajeme si hlavně pro sebe. :)

Mountain: Pokud se zaměříme na ryzí techno, pak se obávám, že jsou teď Teplice specifické možná tak tím, že se zde neděje absolutně nic. Nerad to píšu, opravdu velmi nerad, ale já se mohu samozřejmě mýlit.

Quickie + Mountain

Jak to máte s hudbou, kterou teď hrajete a co vlastně hrajete? Dříve jste měli hodně speciální sound. Kupujete nové desky? Co vás na dnešní produkci nejvíc baví? Hrajete i společné sety a rozumíte si v nich? Do jaké míry jste v tomto sehraní?

Quickie: Vibrace, kterou přenáším, se nezměnila. Za ta léta se stali z mých oblíbených DJs osobní přátelé a jejich sound mě stále rezonuje - používám jejich starší i aktuální kusy. I v současné nové produkci lze najít zajímavý nápad. Společně s Thomasem hrajeme jen zřídka, vždycky je to ale především zábava a dobré poučení. :)

Mountain: Hraju stále ten speciální sound, jako dříve. Žádné desky nekupuji, jaký je současný sound nevím, a s Quickiem si vždy rád zahraju cokoli.


Sledujete dění na akcích za hranicemi naší země? Příjde mi totiž, že u nás velcí promotéři zaspali dobu a je to hlavní důvod, proč je u nás kvalitního techna jako šafránu. Proč to jinde jde a tady ne?

Quickie: Scéna se vyvíjí dál i bez velkých promotérů a DJs. V pojetí undergroundu dokonce tito ztrácejí smysl, ať je to kdekoliv...

Mountain: Přijde mi, že komplet celý civylízaný svět kompletně zaspal dobu. Nejspíš jsme se nechali příliš zhypnotizovat televizí... Doporučuji všem, aby ji ihned, bez jakéhokoli prodlení, vyhodili z okna, ať už bydlí v kterémkoli patře.


Co téma vinyl vs. digital? Sám jsem se po pěti letech vrátil na 100% k deskám. Jak to vidíte vy jako staří technoharcovníci? :)

Quickie: Digital mě neoslovil.



Určitě jste zaregistrovali aktivity skupiny Oldschool Techno Classics na Facebooku, ale i řadu akcí, které po republice společně pořádáme. Co si o tom celém myslíte? Má cenu oprašovat starý desky? :)

Quickie: Každá taková akce může být přínosem, fandím podobným aktivitám.

Mountain: Nevstupuji na území Facebooku, ale pokud něco Daho a jeho kumpáni provádějí, pak se na to dá jistě spolehnout. Má cenu oprašovat všechno, co je staré, neboť si snad již každý musel všimnout faktu, že vše, co se dnes vyrobí, již nestojí za moc...


Co přivezete návštěvníkům akce v Pardubicích kromě lázeňských oplatek? Máme se těšit na něco speciálního, třeba jako skoky do publika a podobně?

Quickie: Pokud bude někdo připraven přijmout naše vlnění, určitě si to užije. :)

Mountain: Navrhuji, abychom si teď všichni zkusili alespoň na malou chvíli uvědomit, že neexistuje nic, žádná věc, žádný člověk, ani žádná párty, která by člověka mohla učinit opravdu šťastným. Každý se může stát šťastným, jen pokud si uvědomí ty správné věci a rozhodne se šťastným být. Pokud by přišli na párty již šťastní lidé, mohla by se určitě vydařit.

Quickie
Kdo bude řídit na zpáteční cestě a co pijete? To jen aby fanynky věděly, koho mají zvát na drink... :)

Quickie: Většinou to odřídím já. Budu si asi muset s Thomasem o tom promluvit. :)

Mountain: Na drink mohou zvát oba, ovšem jen já mohu pozvání přijmout, neboť řídí můj věrný přítel a vzor - DJ Quickie!

Ptal se Daho v srpnu 2015.

foto: archiv

Quickie a Mountain se představí 29. srpna na akci Oldschool Techno Classics v pardubickém klubu Gimlet.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016