ROZHOVOR

 

Sony Wharton: "Bylo by skvělý vydat něco od Fatboy Slim, ale možná mířím moc vysoko?!"

Speciálním hostem šestnáctého výročí klubovky Climax bude britský DJ a producent Sonny Wharton. DMC Magazín ho označil jako "jednoho z nejlepších nových producentů". Mladá krev, která pravidelně hraje v klubech jako Amnesia, Space nebo Ministry of Sound. Jeho produkce dostává support od osobností jako Carl Cox (BBC Radio 1 Review) , Pete Tong a nebo Fatboy Slim, který o něm prohlásil "Hltám vše co Sonny v současnosti děla, pro mě určitě producent roku".

 

 

Ahoj Sonny. Díky moc za tvůj čas na tenhle rozhovor. Pojďme začít úplně od začátku. Prvním větším průlomem ve tvé kariéře bylo, když jsi vyhrál soutěž časopisu DJ Mag o hraní na Renaissance, ale co jsi dělal ještě předtím?

Předtím jsem hrával jenom na free parties a v malých klubech po mém rodném městě a přes den jsem zároveň trávil dlouhé hodiny instalací světelných a zvukových systémů do komerčních objektů.

 

Výhra v soutěži časopisu DJ Mag ti určitě pomohla rozjet kariéru jako DJ. Kdy to vlastně bylo a jak to celý proběhlo?

Změnilo to všechno – bylo to tak 10 let zpátky, kdy jsem se během léta rozhodl, že pojedu na  Ibizu a budu se snažit najít nějakou práci jako DJ. Na letišti jsem četl kopii časopisu DJ Mag a tam byla soutěž o hraní na Renaissance v klubu Amnesia. Poslal jsem jim poštou CD s mixem a o pár dní později mi volali, že jsem vyhrál a budu hrát na terase v Amnesii na otevíračce klubu! Přijde mi to absurdní dodnes!

 

Vítězství v soutěži ti umožnilo hrát v některých světově nejvýznamnějších klubech jako Amnesia, Pacha, Ministry of Sound. Od té doby jsi procestoval celý svět. Máš nějaký oblíbený klub, kam jezdíš hrát obzvlášť rád?

Miluju všechna ta místa a užiju si hraní v každém z nich stejně. Aktuálně jeden z mých nejoblíbenějších je klub, který se jmenuje Octagon v Seoulu, kde mám rezidenturu – je to skutečně něco jako z filmu Bladerunner… velká, prostorná místnost se špičkovým zvukem a světelným parkem. Je to úžasné místo na hraní.

 

Na druhou stranu jsou nějaké kluby, kde jsi hrál a kam se zrovna nespěcháš vrátit?

Ani ne – myslím, že možná asi pár bylo za ta léta, ale žádný na který bych si zrovna pamatoval.

 

Nedávno jsi byl support DJ pro Fatboy Slim na jeho vyprodaným turné Eat Sleep Rave Repeat. Jaký to bylo?

Hrát na tom turné bylo úžasný a něco, na co nikdy nezapomenu – mám velké štěstí, že jsem mohl hrát s jedním z mých největších hrdinů všech dob!

 

Vedeš vlastní label Whartone Records. Jak vybíráš, které skladby budeš na labelu vydávat?

Asi je to čistě o osobní preference – zpravidla to musí být něco, co bych hrál ve svých setech i když občas, když se mi určitý track líbí, ale úplně nesedí do mého stylu,  stejně ho vydávám, protože chci pomoci dalším producentům jak nejvíc to jde.

 

 

X-Press 2, Marco Lys a dokonce Avicii jsou některá jména, která na Whartone už hudbu vydávali. Je tu někdo, koho bys na Whartone chtěl, ale ještě se tam neobjevil?

Bylo by skvělý vydat něco od Fatboy Slim, ale možná mířím moc vysoko?!

 

Můžeme očekávat něco velkého od Whartone v nejbližší budoucnosti?

Právě chystáme vydat „5 Years Of Whartone Records“, což bude album, které bude venku 1. prosince. Byl to opravdu vzrušující projekt a osobně jsem strávil spousty času editováním všech 30 tracků, aby to bylo plný exklusivního materiálu. Je to ukázka toho nejlepšího z labelu od minulosti do současnosti. Jsem pyšný na to, jak daleko se to vyvíjelo za ta léta a bavilo mě hrabat se v katalogu labelu, abych to dal dohromady.

 

Ve tvých skladbách Raindance a Pandemonium je slyšet vliv old-skool raveu. Byl jsi kdysi jeden z těch raverů, který na ruce nosil bílé rukavice a v puse píšťalku?

Haha. Já jsem byl jeden z těch rádoby raverů, který v ložnici poslouchal všechny ty kazety,  ale příliš mladý na to, abych mohl jít na party. Raindance a Pandemonium je můj způsob pocty té době, byla to zábava je udělat… možná bude brzy další track v podobném stylu ;)

 

Tvojí hudbu hraje spousta DJs, od Carl Cox po Fatboy Slim, Steve Angello až po Pete Tong. Čí podpora pro tebe osobně znamená nejvíc?

Všichni jsou to legendy a přimět je, aby vůbec mojí hudbu poslouchali, natož jí hráli, je splněný sen!

 

Byl už jsi někdy v Čechách, ať už jako DJ nebo jenom jako turista?

Nebyl, bude to poprvé – moc se těším, až se tam konečně podívám.

 

Co je první věc, která tě napadne, když slyšíš jméno Praha?

Že bude zima!

 

Ze všech skladeb co jsi za ta léta produkoval, která se ti osobně líbí nejvíc?

Raindance pro mě znamená nejvíc a z více důvodu.

 

 

Nejoblíbenější taneční track všech dob?

Promiň, to je nemožný odpovědět – je jich příliš.

 

Vzpomínáš si na úplně první taneční skladbu,  kterou jsi koupil?

Na vinylu. Myslím, že to bylo Prodigy – „Wind It Up“.

 

Jaká je tvoje vysněná spolupráce?

Je tu tolik ohromných producentů, že je těžké vybrat jen jednoho – Fatboy Slim, Armand Van Helden nebo Liam Howlett jsou pro mě možná 3 z nejzřejmějších.

 

Jaký máš názor na digitalizaci DJování – laptop DJs, USB flash a hojně diskutované tlačítko „sync“ na přehrávači Pioneer Nexus? Dobrá věc? Nebo se ti spíš stýská po vinylu a analogovým zvuku?

Miluju vinyl, ale osobně si myslím, že je dobře, že nám teď  technologie umožňuje v tolika směrech manipulovat s hudbou – pokud jde o mě, je to jen o tom, aby DJ rozhýbal lidi a na tom jak to dělá ani moc nezáleží, pokud to lidi baví.

 

Jak máš teď udělané studio?

Používám Logic a víceméně všechno dělám v tom.

 

Kdybys tenkrát nezačal dělat hudbu, co bys s největší pravděpodobností dělal?

Pravděpodobně něco v průmyslu grafického designu.

 

Jaký máš názor na popularitu takzvané „big room“ nebo „EDM“ muziky?

Přijde mi to jako novější verze vzestupu trance / hard house, který jsme si zažili okolo milénia, akorát ve větším měřítku. Osobně si myslím, že už teď se to začíná měnit a začíná to směrovat zpátky do houseu, takže je zajímavý sledovat ten vývoj a kam to půjde dál.

 

DJ Mag top 100 DJs: barometr nebo komedie?

Upřímně mi to nevadí, když už nic jiného, máme se o čem každý rok bavit!

 

 

Co čeká v budoucnosti Sonnyho Whartona? Plánuješ něco velkého v nejbližší budoucnu?

Právě jsem vydával svůj úplně první balíček samplů, který je teď venku na Loopmasters a jsem z toho nadšený, jelikož trvalo hodně dlouho to dát dohromady! Kromě alba „5 Years Of Whartone Records“, mám i nový singl s názvem „Bottom Heavy“, který vyjde na labelu Juniora Sancheze Brobot Records v prosinci a to bude pro letos vše. Spousta nové muziky je taky naplánováno na začátek příštího roku.

 

28. listopadu budeš hrát na oslavě 16. narozenin Climaxu v Roxy v Praze. Co byl nejhorší narozeninový dárek, který jsi kdy dostal?

Měl jsem docela štěstí s dárky za ta léta, ale loni jsem strávil celé své narozeniny sám v letadle zpátky domů z LA, což nebylo úplně nejvíc vzrušující, mám-li být upřímný! Co se týče 28. listopadu jsem nadšený, že budu pro vás hrát. Blahopřeju za 16 let Climaxu – pojďme z toho udělat noc, na kterou se jen tak nezapomene.

 

Ještě jednou díky za tvůj čas a těším se až se potkáme v Praze.

 

Ptal se v listopadu 2014 Chris sadler

 

www.sonnywharton.com


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016