ROZHOVOR

 

D_E: "Nejdůležitější je zvuk, potom se dá udělat dobrá párty téměř všude..."

Český free techno label Transporta vypouští do hudebního světa první album. Nese název "Influences" a stojí za ním projekt D_E polského producenta Arkadiusze Walocha. Studiové album "Influences" obsahuje devět vzájemně si velmi podobných skladeb, každá ovšem nabízí jiné zpracování a otvírá tak různé dimenze. Rozhodli jsme se Arka oslovit prostřednictvím krátkého rozhovoru, abychom se o něm dozvěděli více. Arek pochází z východní části Polska, konkrétně z malého města Zielona Góra, a letos oslaví jedenatřicáté narozeniny. K elektronické hudbě tíhnul už od útlého věku. Jeho projekt D_E má několik producentských zářezů na různých labelech doma i ve světě. Z těch zahraničních jsou to třeba belgický Load and Clear, slovenský Joint Da Beat, německý Bavaria a nebo brazilský Tranzzmitter. Téměř všechny jsou zaměřeny na deep / dub odnože elektronické hudby, sám Arek se ale hudebně neškatulkuje...

 

Na úvod nám Arku pověz, kdy ses poprvé s elektronickou hudbou setkal?

Bylo to někdy na konci osmdesátých let. Poprvé jsem slyšel hudbu od Marka Bilinského a to byla tehdy velká ikona elektronické hudby v Polsku. Poté následovaly desky od Jean-Michel Jarreho a hlavně Kraftwerk. Jejich album "E=mc2" bude vždy mým favoritem.

D_E

Kdy jsi poprvé slyšel techno nebo podobné žánry?

K technu jsem se dostal díky Prodigy. Skladba "Out Of Space" byla opravdu out of space. (smích) V Polsku byl v polovině devadesátých let populární rave. Poslouchal jsem hodně desek, až jsem se dostal k opravdovému technu z Detroitu a Chicaga. Krátce nato se mi pod ruce dostaly desky od Basic Channel a Tresor, což bych mohl nazvat jako zlom v mé hudební kariéře. Tyto dva labely se mi staly inspirací...

A jaké byly tvé pocity, když jsi tuto hudbu uslyšel?

Bylo to jako droga. Pořád jsem musel objevovat nové labely a producenty. Poslech mě maximálně naplňoval, tahle hudba se stala součástí mého života a bez ní bych nebyl nic...

Sbíral jsi desky?

Sbíral. Mám jich hodně, ale nehraju z nich...



Jak tedy vypadá tvé vystoupení?

Používám laptop, midikontroler a herní konzoli Ableton. Jinak své skladby tvořím v programu Fruity Loops...

Kde se ti nejlíp hraje? Pamatuješ si na své nejlepší vystoupení?

Nepamatuju. (smích) Ale nejlépe se mi hraje v podzemních prostorech a v místech, která mají nějakou atmosféru. Nejdůležitější je zvuk, potom se dá udělat dobrá párty téměř všude.

Kdybych se vypravil do Polska na párty, které kluby bys mi doporučil?

Vyhlášeným klubem ve Varšavě je Space. Potom třeba Eskulap, Technosis, INQbator. Většinou se ale hraje různě po barech...

D_E

To je skoro stejné jako u nás. (smích) Řekni nám něco o taneční scéně v Polsku. Jak bys ji srovnal s těmi v zahraničí?

Techno scéna v Polsku a v zahraničí? Myslím, že za hranicemi mají lidi o tento druh hudby větší zájem než tady. Jsou vyspělejší a mnohdy vědí, na co jdou a o čem techno je. U nás je to hlavně o mladých lidech, kteří ještě nemají tolik zkušeností. Důležité je, že polská scéna existuje a to je teď hlavní. Nedívám se na ni ale s příliš velkou hrdostí, nicméně doufám, že si jednoho dne vyslouží potlesk.

V českých klubech už techno téměř neuslyšíš... Jak je tomu v Polsku? Komerce vs. underground?

Já se na to dívám asi takhle - rozděluju posluchače na laiky, kteří berou vše, co jim strčíš pod nos a pak na lidi, kteří se o hudbu skutečně zajímají a hledají víc. Takových moc není. Většina lidí nevidí, že pod tou tenkou vrstvou odpadu je něco jiného a velkého. Jinak se o komerční scénu vůbec nezajímám. V podstatě ani nevím, jací DJs hrajou ve velkých polských klubech a nezajímá mě to.

Influences

Jak se vlastně podílíš na utváření taneční scény v Polsku?

Snažím se podporovat i ty nejmenší akce. V podstatě i malé věci mohou znamenat hodně. (smích) V našem malém městě jsme založili grupu Electric Flesh a mozkem tohoto projektu je můj kámoš Tresmax. Společně se snažíme pořádat různé akce, na které zveme lokální talentované DJe a lidi, kteří prezentují kvalitní zahraniční produkci. Snažíme se také o booking zahraničních producentů a DJs. V současné době spolupracujeme s lidmi jako Mark Hawkins, Bill Youngmann, Jacek Sienkiewicz, Steward Selden Walker, Pacou, Sleeparchive, Ray Kajioka, Lyo25. Na Velikonoce nás poctí svou návštěvou Neil Landstrumm a bude to takové malé turné. Neil se poprvé předvede 29. března ve Wroclavi v klubu Log In a potom nás 31. března čeká Zielona Góra a klub Stary Mlyn. Tušíme velkou návštěvnost a vítáni jsou samozřejmě i fanoušci z Čech.

Na čem dalším momentálně pracuješ?

S projektem Kteck z Anglie připravujeme album. Zatím jsme udělali remix jedné starší věci a je dostupný na Junu a Beatportu. Víc zatím nic. (smích)

D_e - Influences by D_e

Co jsi slyšel o české taneční scéně?

Nejsem příliš obeznámen s vaší klubovou scénou, ale vím o ní, a je dobře, že existuje. Samozřejmě znám Elektrabela, hlavně skrze jeho desku u Axis. Ta je velmi povedená!

Zpět k tvé produkci. Vydal jsi už poměrně dost tracků na různých labelech, jak u vás v Polsku, tak v zahraničí. Jak bys ty sám zhodnotil své dosavadní počiny?

Produkce je pro mě hlavně koníček a zábava. Vždycky to ale zabere hodně času, než najdeš tu správnou cestu. Lidi říkají, že moje hudba zní jako staré fláky z devadesátých let. V zásadě souhlasím, protože jsem touto hudbou ovlivněn. Myslím, že to zní dobře, ne?!

"Influences" je tvým prvním albem. Jak bys ho popsal?

Minimal techno z devadesátek. :)

Influences

Ještě poslední otázka - vím o tobě, že kromě muziky také fotografuješ. Máš dokonce webové stránky, kde fotky prezentuješ. Řekni mi o tom něco víc...

Nejsem žádný velký fotograf, je to jen můj koníček. Foťák se snažím brát téměř všude, kam se hnu, abych mohl zachytit ten správný okamžik v ten pravý čas. V podstatě se snažím fotografovat architekturu a sem tam i portréty. Jsem zastáncem klasických pravidel, je pro mě velmi důležitá estetika a soustředím se na kontrast a detail. To je asi vše, co ti k tomu mohu říct. (smích)

Díky za rozhovor a hodně úspěchů v hudební branži!

Nápodobně a děkuji za příjemné povídání...

Ptal se pluge v lednu 2013.

foto: archiv

Album "Influences" je zdarma ke stažení na stránkách http://transporta.technokracie.org.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016