ROZHOVOR

 

DJ LEGO dobývá taneční parkety: "Bez vinylů bych to nedokázal!“

Dostali jsme příležitost krátce vyzpovídat jednoho z nejžádanějších dýdžejů současnosti. Prozradil na sebe, že je konzervativní, což se projevuje třeba tím, že sjíždí svahy na klasických lyžích, carvy ho vůbec nezajímají. Obdobné je to s technikou. Nelíbí se mu, jak mnoho DJs zpohodlnělo a rychle si zvyklo vozit s sebou pouze laptopy nebo dokonce jen USB disky. Sám se dodnes tahá s kufrem plných desek. A vůbec toho nelituje.

 

Jak ses dostal k hraní?

Já jsem si hrál rád od narození, ostatně v naší rodině je to takový omen-nomen. Když se někdo jmenuje Lego, což se dá přeložit jako „Hraj si dobře“, tak si špatně hrát ani nemůže.

Hmm, to je zajímavé, to jsem nevěděl… Já jsem však myslel, jak si došel k tomu, že budeš hrát muziku?

Jasně, dělal jsem si srandu. Tedy pravda to je, ale k věci. Tam odkud pocházím, se muzika moc nehraje. Víš, u nás na severu lidé neprojevují emoce moc navenek, respektive je skrýváme za věčný úsměv alá Mona Lisa. Z televize či rádia jsem se dověděl, že dýdžejové ve světě hráli z desek už od sedmdesátých let, ale nebylo snadné sehnat techniku ani desky. Postupem času jsem si na ně našetřil a začal poctivě trénovat. Teďka, když se cejtim za gramofony pevně v kramflecích, tak zjišťuju, že se DJs od desek odvrací. To mi ale nevadí, tedy dokud se budou placky lisovat a vycházet na nich muzika. Jsem hrdej, že jsem u nás prvním dýdžejem.

DJs se neradi škatulkují, ale přesto se zeptám, který styl je ti nejbližší, který rád hraješ?

Nerozumím tvé otázce. Hraju taneční hudbu, což už je samo o sobě značně výstižný na jedné straně a limitující na straně druhé. Vychází tolik desek s netaneční hudbou a nikdo ji nehraje! Proč?! Nikdo ti na to pořádně, racionálně neodpoví. Podle mě je to strašná škoda. Ale hraju především pro lidi, nikoliv pro sebe, takže když si přejí rock ´n´roll, maj´ ho mít; když techno, dostanou ho.

Čím si vysvětluješ svůj úspěch?

Popravdě si myslím, že lidé na mě chodí trochu jako na exota. Vždyť se podívej na toho hopsajícího seoulistu PSYho, kterému se klaní i Madonna! Kdyby byl ze Severní Koreje, tak je brán za ještě exotičtějšího a třeba by už měl 2 miliardy zhlédnutí. A co se týče pomíjivýho úspěchu, tak to, že jsem slavnej doma, tak proto, že jsem první. To je stejný jako s jamajskejma bobistama nebo somálskejma šachistama. No a v zahraničí jsou zvědavý jednak na mě, co předvedu, když mám místo mozku kostku. A určitě je zajímá i samotný gramec s deskama, který tak dlouho neviděli. Cejtim to, vím to, že bez vinylů bych to nedokázal a nebyl tam, kde jsem nyní.

Jak tedy vnímáš trendy posledních let, kdy se DJi vejdou stovky tracků na flešku, kterou jednoduše strčí kapsy u kalhot?

Řeknu ti to takhle. Dodnes jezdím na klasických sjezdovkách, carvy mě opravdu nelákaj. Ostatní lyžaři (tedy jestli to ještě jsou vůbec lyžaři, možná by bylo trefnější nazvat je carvaři) se mi sice smějí a říkají, že jezdím na běžkách… já si z toho nic nedělám, protože vím, že to je to pravé, to je ten požitek, co chci z jízdy mít. Ať si tomu říkají konzervatismus! A stejné je to s hudbou a její reprodukcí. Žádné CD ani MP3 formát ti nemůže dát kvalitu, ten prožitek vinylu. Za to mi to tahání se s kufry stojí.

Slyšel jsem, že Faithless se chystají dát znovu dohromady jen, aby natočili cover verzi hitu God Is A DJ? A to všechno jen pro tebe, jako vzdání holdu…

Jo jo, jsem s nimi ve spojení, protože se na desce budu podílet také. Je to pro mě velmi vzrušující a nové, s vlastní produkcí zatím nemám zkušenosti. Dohodli jsme se, že název tracku upravíme, rozuměj, pofrancouzštíme na: LE GOt Is A DJ!

Tvé párty se vyznačují divokostí a živočišností. Kam se prý hrabe Steve Aoki…

To do puntíku souhlasí. Nemám rád, když partypeople přijdou na akci jen kafrat jako nějaké pavlačové drbny. Na mejdanu to musí jet, každý musí být sám sebou, tancovat až do stavu transu. Pokud se někdo stydí, nechť si vezme masku, ale hlavně ať kalí! Ostatně mrkni na sestřih videoreportu z poslední párty, kde se sešla pestrá směsice týpků. House se otřásal v základech, hehe!

Máš za sebou silný management. Jakou roli ve své propagaci hraje marketing?

Tuším, kam míříš, ale to jsi vedle jak ta jedle. Není to komerce, jak se ti nejspíš zdá. Počítačovou hru jsme dali dohromady proto, abychom nakopli další mladý lidi, aby zkusili hraní z vinylů. Aby vinyl DJs nedopadli jako košíkáři nebo dráteníci, kteří předvádějí své řemeslo jen na předvánočních trzích nebo ve skanzenech. Hra může být odrazovým můstkem pro začínající disk jockeye na DMC World DJ Championships. Doufám, že se nám záměr povede a vinylový dýdžejové nebudou hrát pouze v Legolandu.

Děkuji za rozhovor.

Také díky, a uvidíme se na parketu!

Více o biografii DJ LEGO: minifigures.us.lego.com/en-us/Bios/DJ.aspx

Honza Louda

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016