ROZHOVOR

 

DJ Mortem: "Bylo to neuvěřitelný, když se mi ozval manager Metalheadz a nabídl spolupráci!"

Kluci ze 175BPM crew už nějaký ten pátek pořádají párty, na které si zvou ne tak docela profláklé hvězdy drumandbassové scény... Po Need For Mirrors si na zimní edici svých akcí pozvali DJe Mortema, který je známkou kvality. Jeho skladby vycházejí na labelech jako Metalheadz, Critical nebo IM:LTD. Není od věci dodat, že jeho jméno se čím dál tím častěji objevuje na zahraničních mejdanech, a proto si nenechte ujít jeho premiéru v České republice!

 

Karole, klasická otázka na začátek – jak se máš a na čem zrovna děláš?

Mám se docela dobře, díky za optání – jsem teda sakra vytížen, ale jinak dobrý. Co se hudby týče, pracuji momentálně na takových "future rollerech" s basovými variacemi a pořádným "warm feelingem".

Mortem

Jak dlouho produkuješ? Pověz nám něco o svých začátcích...

Skládat hudbu jsem začal v březnu 2008 poté, co jsem prodal svůj DJ set up. Tehdy jsem se rozhodl, že hrát hudbu jiných mi nestačí; cítil jsem, že je potřeba jít dál. Když jsem začal, tak jsem o produkci nevěděl vůbec nic, ale opřel jsem se do toho, koupil si počítač určený jen ke skládání a začal studovat tutoriály na YouTube, číst si knihy, časopisy atd. Musím říct, že začátky byly opravdu dobré, měl jsem spousty nápadů a všechno se zdálo poměrně jednoduché. Ale když jsem svou práci srovnal s prací profesionálů, tak už to... zas tak dobrý nebylo. :) Vzhledem k tomu, že jsem opravdu chtěl produkovat kvalitní hudbu, strávil jsem pak spoustu času pilováním svých skills, především engineeringu a samotné hudební stránky. Musím dodat, že studiové monitory jsem si koupil teprve před nedávnem, takže všechny tracky, které jsem zatím vydal, jsou složené na sluchátkách – dokonce i ten pro Metalheadz. Myslím si, že je to dobrá motivace pro všechny, kdo chtějí produkovat, ale nemají k tomu to potřebné zázemí...

Mortem

Jak ses vlastně dostal k releasům pro Metalheadz, Critical a IM:Ltd? Posílal jsi jim dema, dokud se ti neozvali?

Docela dlouho už se znám s Cainem, což je šéf IM:Ltd. "Potkali" jsme se na chatu internetového rádia, kdy jsem mu posílal nějaké svoje věci, a když pak přebíral IM:Ltd, tak se rozhodl, že vydá moje první tracky. Myslím, že to bylo někdy v roce 2010. Co se Criticalu týče, tak je to jeden z mých TOP 3 labelů, u kterých jsem chtěl vždycky hudbu vydávat. Posílal jsem všechny své věci Kasrovi, který mi pak najednou (po třech letech, ha ha) napsal email ohledně potencionální spolupráce. Metalheadz je v mém TOP 3 žebříčku (společně s Critical a Shogun Audio) na prvním místě. Popravdě jsem track "Iceberg" ani neposílal jako demo. Tady je to docela šílený - ozval se mi sám label manager z Metalheadz, jestli to nechci vydat u nich. Na tohle jsem nemohl říct ne! :)

Co drum and bassová scéna v Polsku?

Scéna se liší místo od místa. Tam, odkud pocházím, jsou dobré akce se spoustou zahraničních DJs...

Mortem

Koukám, že jsi zapsán pod GRAM Agency, takže to vypadá, že začínáš být docela zaneprázdněn... Jaké jsou tvé hudební ambice? Chtěl bys, aby se z toho stal full-time job?

Moje ambice rozhodně jsou, abych se stál producentem na plný úvazek! Chtěl bych postavit kompletní studio a nahrávat kapely, produkovat vlastní hudbu a tu vydávat na D´n´B labelech. Dalo by se říct, že docela zaneprázdněn jsem, hraji každý měsíc v zahraničí, ale nevadilo by mi hrát trochu víc. :)

Na jaké další tituly se můžeme v dohledné době těšit?

Pár jich bude, ale neřeknu jaké. Necháme to zatím jako malé  tajemství...



Co ty a kolaborace – pracuješ s jinými polskými producenty? Nebo zahraničními? Nebo nejradši pracuješ úplně sám?

Popravdě moc kolaborací nemám. Preferuji práci o samotě a většinou jsem opravdu vybíravý, co se hudby týče, takže mi to docela trvá. Ale určitě bych jich chtěl víc a s lidmi, které nyní uznávám nejvíc. Snažím se motivovat FD k nějaké práci, ale bohužel je ještě víc línější než já, ha ha (shouts to Freddy!).

Díky za interview! Co od tebe můžeme čekat v pátek?

Díky za příležitost! Určitě se dočkáte vysoce energického setu, který bude plný bass D´n´B soundu! :)

Ptal se Allen Vidras v listopadu 2012.

foto: archiv

Polský DJ a producent Mortem se historicky poprvé představí v České republice a to v pátek 14. prosince v pražském klubu Matrix na akci 175BPM Session.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016