ROZHOVOR

 

Holic: "Remixy pro SpaceWalker Recordings se dělají víceméně z kamarádství..."

Stačí si pustit kouzelnou skladbu "You and I" od Tony Betties, předposlední věc z katalogu maďarského vydavatelství Spacewalker Recordings, a i v tomto nevlídném čase k vám už zase zavane letní bezstarostnost... A pokud si k tomu dáte i oficiální video, asi se do té holky s ďolíčky v červeném bavoráku totálně zamilujete. Ale já vás varoval! Ještě před návštěvou holiče jsem si stihl popovídat s Holicem, který společně se svým parťákem v pátek zamíří k nám a zajímal se o chod labelu, který na sebe stále více strhává pozornost od nu disco ikon, kterak se tomuto stylu v Budapešti daří a koho by si na svou párty Galactic Boogie s Christianem Cardwellem nejraději pozval, po které planetě by se rád prošel, a jakou skladbou by ten vesmírný set zahájil, jak bojuje s piráty tady u nás na Zemi, a teď už také vím, kdy se dočkáme třetího vinylu s logem SWR. Jen ten kontakt na Karolinu jsem z něho nevymámil, nicméně potěšující zprávou je, že jí chystají celé album... Tak na zdraví a v pátek si oba koukejte naplno užít. Třeba i v tričku z naší soutěže, které by vám měl Holic na párty COONK osobně předat!

 

Praha zdraví Budapešť! :) Minulý týden mě Tomika informoval, že 9. listopadu vystoupíte na jeho narozeninovém mejdanu v brněnském Perpetu a jako velký fanda nu disca a vašeho labelu jsem dostal chuť vás při této vzácné příležitosti vyzpovídat. Hned na úvod bych ale potřeboval uvést věci na pravou míru... Pokud člověk zapojí internet a hledá a hledá, pak se dozví, že SpaceWalker Recordings je label ze Spojených Arabských Emirátů, který byl založen v roce 2009 a u jeho zrodu stáli tři lidé. Vy oba (Holic + Christian Cardwell) žijete v Maďarsku, ale schází mi jaksi třetí člen, takže kde je pravda a jak se to celé seběhlo?

Předem díky za projevený zájem a za tenhle rozhovor. Je to přesně tak, jak říkáš, label vznikl na podzim roku 2009 a po dobu dvou let se na něm podílel i Shawn Mac, náš americký kamarád. Po společné domluvě se ale vloni naše cesty rozešly, jelikož Shawn vedle vlastního hudebního projektu Casual Encounters už neměl dostatek času se nadále aktivně podílet na fungování SpaceWalker Recordings. Od té doby se o label staráme jen my dva.

Holic

Když jsme u toho představování, mám takový pocit, že hudba, kterou vydáváte, tedy nu disco a space disco, je spíše pro ty starší a pokročilé... Mládí to má hlavně o rychlosti, těm starším už 100 – 112 BPM nedělá žádný problém. Tak se pochlubte vašimi ročníky narození a co jste vlastně v 80. letech poslouchali?

I my jsme si všimli, že naše akce navštěvuje převážně publikum ve věku 20 - 30 let. Nicméně nemyslíme si, že by to byl problém, naopak i majitelé klubů jsou radši, jelikož útrata na barech tomu také odpovídá. Je pravdou, že jsme se oba narodili až v druhé půlce 80. let, takže jsme vyrůstali spíše až na hudbě 90. let, nicméně k našemu současnému zvuku má nejblíže asi populární disco z konce sedmdesátek a ze začátku osmdesátek.

Jak se vlastně téhle muzice u vás v Budapešti, potažmo v celém Maďarsku, daří? U nás pořád nic moc, vždycky se najde nějaký chytrák, pro něhož je to pomalé a na spaní a vůbec nedokáže pochopit, jak "groovy" tahle super muzika umí být...

Ani v Budapešti nepatří nu disco mezi nejpopulárnější hudební žánry, ale už pár let pracujeme na tom, aby se dostalo do podvědomí co nejvíce lidem. A přináší to ovoce. Naše akce navštěvuje čím dál víc lidí, a zájem o tuto hudbu potvrzuje i rostoucí počet fanoušků facebookové skupiny maďarského klubu Nu-disco.

Galactic Boogie 

V tom případě se další otázka nabízí... Jak vám funguje vaše noc Galactic Boogie, kde se tenhle styl primárně hraje? Kolik lidí tak průměrně chodí, kdo z velikánů nu disca už si u vás zahrál a jaké máte zatím nesplněné sny? Já tady v Praze pořád marně čekám třeba na Grega Wilsona...

Průměrný počet návštěvníků Galactic Boogie se pohybuje mezi 200 až 300, což považujeme za dokonalé, jelikož by se stejně víc lidí do klubu, kde se akce koná, nevešlo. Samozřejmě chceme růst! Co se týče zahraničních hvězd, už se se u nás v Budapešti ukázali třeba Pete Herbert, Ron Basejam (Crazy P), Kolombo, Dana Bergquist nebo Fernando (2020 SoundSystem). Tím velkým snem je jednoznačně Todd Terje a doufáme, že to jednou vyjde...

Když se člověk podívá do katalogu vašeho vydavatelství, úplně se mu rozbuší srdce… Mít tam tak slavná jména jako Pete Herbert, Toomy Disco, Julian Sanza ze Silver City, Mario Basanov, který napsal úžasný track pro Tony Betties, to chce buď osobní kontakty, nebo plnou peněženku... Jak tomu bylo u vás?

A je správně! :) Se všemi uvedenými producenty nás pojí přátelské vztahy, a když máme možnost, zveme je hrát na naši akci do Budapešti. Celá nu disco scéna má mezi sebou jakoby rodinné vztahy a vzájemně si pomáháme vždy, když je potřeba. Digitální prodeje jsou tragicky slabé, takže třeba remixy se dělají z velké části jen z kamarádství...

Galactic Boogie

Ke všemu v té dnešní digitální době čas od času vycházíte vstříc i milovníkům vinylů... Podle jakých kritérií to vlastně probíhá? Nějakou záhadou se zase najdou peníze na vylisování, nebo je to prostě taková pecka, o níž jste na 100% přesvědčeni, že se bude i na tom vinylu prodávat?

Často se stává, že producent nám svůj nový track nabídne jen s podmínkou, že to vyjde i na vinylu. Pokud i my jsme přesvědčeni, že by to mohl být opravdu úspěšný titul, uzavřeme smlouvu na digitál i vinyl. Doposud jsme vydali dva vinyly ve spolupráci s Juno Records, kde se nám starají o distribuci. Koncem listopadu očekávej už třetí SpaceWalker vinyl a už teď můžeme prozradit, že remix udělal i Mario Basanov!

Jak vlastně vypadá to finální schvalování toho, co vydáte? Musí se daný track líbit vám oběma, nebo jednou dostane přednost jeden z vás a podruhé si za tou novou věcí stojí zase ten druhý?

Podmínkou u každé nové věci je, že daná skladba se nutně musí líbit nám oběma. Jinak bychom jí ani nemohli naplno dělat propagaci s naším upřímným přesvědčením. Naštěstí jsme oba na hodně podobné hudební vlně, takže nemíváme mezi sebou při posuzování nových tracků žádné konflikty. V tomhle si prostě s Christianem rozumíme...

Holic - Reveillon Divino [Promo Mix] by holic

Už jste se někdy za ty tři roky spálili stylem, že nová skladba nezafungovala tak, jak zafungovat měla, a naopak zájem o věc, od níž jste toho zase až tolik nečekali, vám vyrazil dech?

Jak už jsme se zmínili, digitální prodeje jsou opravdu slabé, takže pokud si na nějakém titulu vyděláme alespoň na náklady, považujeme to za úspěch. Zatím se nestalo, že by se reálné prodeje zásadně lišily od našich předpokladů, ale pravdou je, že v případě "You And I" od Tony Betties jsme čekali mnohem víc. Počet shlédnutí na YouTube opravdu neodpovídá počtu prodaných kopií.

Kolik promo tracků s prosbou o vydání vám denně dorazí a kolik vteřin jim při poslechu průměrně věnujete?

Týdně obdržíme asi 4 nebo 5 dem a to i od velkých jmen. Bohužel maximálně 1 track z 10 dosahuje takových kvalit, že vůbec producentovi odepíšeme. Hodně lidí nemá vůbec žádnou sebekritiku...

Christian Cardwell

Bojujete ještě nějak s různými pirátskými blogy, kde se vaše muzika objevuje ke stažení v dobré kvalitě? Nebo to holt berete jako nutné zlo k tomu, že je dneska elektronické hudby tolik a je mnohem snadněji dostupná než dříve?

V dnešní době je k dispozici čím dál víc možností, které nabízí labelům odstraňování jejich hudby z nelegálních stránek. My právě testujeme jednu takovou a u dalšího titulu ji zřejmě vyzkoušíme natvrdo, protože současný stav je neakceptovatelný. Bojovat proti soukromým stránkám a FTP samozřejmě moc nejde, to se holt musí přijmout...

Většina majitelů labelů svou značku zakládá hlavně proto, aby měli kde vydávat, ale mám pocit, že u vás je to přesně naopak. Alespoň se mi vaše tvorba do uší zatím nedostala... Takže všechno má svůj čas, nebo se cítíte víc jako dýdžejové a vydavatelé a produkci necháváte na těch šikovnějších a zkušenějších?

Christian už nějaký ten pátek produkuje, viz jeho SoundCloud, já s tím teprve začínám. Oba pracujeme na několika nu disco skladbách, které bychom chtěli ještě letos vydat. Na Tomikových narozkách v Brně zřejmě zazní hned několik našich věcí!

Christian Cardwell Presents Laid Back Astronauts Episode #1 by Clickaholics

Jedno se musí nechat - label vám jednoznačně otevřel dveře do klubů po celém světě a už jste slušně zcestovalí... Pokud bych chtěl od vás slyšet hlavní město nu disco království, jaké by to bylo? Kde se téhle muzice podle vás nejvíc daří a lidé jí tam rozumí?

Určitě je to Belgie! Pochází odtamtud nespočet talentovaných DJs a producentů... Kromě ní bychom vyzdvihli ještě Norsko a Švédsko. Rádi bychom se postavili za mixák někdy v budoucnu právě tam, slyšeli jsme samá pozitiva o tamních disco akcích.

Výlety do vesmíru pro normální smrtelníky už jsou otázkou jen pár let... Na jakou planetu by se SpaceWalker crew nejraději podívala a proč právě na ni? A jakou muziku byste si vzali s sebou?

Bylo by fajn, kdyby se po Opportunity mohli procházet po Marsu i lidé. Hned bychom tam uspořádali nějakou SpaceWalker Party a jako úvodní track bychom zvolili asi "Spacer" od Sheila & Black Devotion.



A teď jedna soukromá, nebo dvě. Dočkám se někdy vydání "You & I" od Tony Betties na vinylu a neměli byste na ni čistě náhodou kontakt? Rád bych ji pozval na kafe, respektive by bylo úplně nejlepší, aby mě v tom krásném červeném bavoráku vyzvedla... :) Pro mě jednoznačně NEJ track tohoto roku...

S Tony Betties máme dlouhodobé plány a na programu je hned několik společných tracků a také jedno album! Není ani vyloučené, že "You And I" vydáme na vinylu. V létě jsme se s Karolinou sešli a musí se nechat, že se jedná o velmi sympatickou slečnu. Ale ten červený bavorák asi neklapne - není její, ale autopůjčovny. :)

Na narozeninové edici párty COONK budete mít vlastní SpaceWalker Recordings stage. Jestli se nepletu, 9. listopadu to bude vaše premiéra u nás. Co vůbec víte o naší republice po hudební stránce a co od této akce očekáváte? Vím, že máte odehrát minimálně čtyřhodinový set. Je to pro vás málo, nebo moc?

Ano, bude to naše premiéra u vás, dřív jsme ještě v České republice neměli možnost vystoupit, tak jsme plni očekávání. Ještě jako náctiletí jsme byli párkrát pařit v Praze a líbilo se nám u vás. 4 hodiny jsou pro nás tak akorát. Je to dostatek času k tomu, abychom se ukázali v plné síle a vystřídali hned několik stylů od nu disca po house.

Mám takový pocit, že právě zvuk SpaceWalker Recordings se dokonale hodí k pravému narozeninovému mejdanu, takže už jen díky za váš čas a užijte si to!

To my děkujeme za rozhovor a uvidíme se. Nasaďte si v Brně skafandry a hurá do vesmíru! :)

Ptal se myclick v říjnu 2012.

foto: archiv

Holic a Christian Cardwell, majitelé labelu SpaceWalker Recordings, se historicky poprvé představí v České republice a to v pátek 9. listopadu na narozeninové párty COONK v brněnském klubu Perpetuum.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016