ROZHOVOR

 

X-Press 2: "Můžete se těšit na 4 CD playery, což nebude o nic méně legendární!"

Přípravy na opravdu originální mejdan s názvem Original jsou v plném proudu a samá zvučná jména budou v sobotu v SaSaZu ke slyšení... Do Prahy míří opět X-Press 2 a my jsme moc rádi, že si těsně předtím, než dosednou na letištní plochu, udělali čas na naše všetečné otázky v expresním rozhovoru. Dneska už víme, proč vyměnili 6 gramců za 4 CD přehrávače, proč je pro ně dvojka v názvu teď tolik aktuální, jak to bylo se skladbou Lazy i kdy se naposledy viděli s Davidem Byrnem, jaké to je být před Dietrem Meierem v kraťasech i co právě frčí v Londýně. Tak hezké čtení!

 

Ahoj kluci, jsem rád, že se po dlouhé době uvidíme také na večírku v České republice. V úvodu našeho povídání, bych se chtěl zeptat na jméno vašeho projektu. Vím, že jste se původně měli jmenovat Rock 2 House, ale k tomu snad nikdy nedošlo. Proč jste se přejmenovali na X-Press 2? A co to vlastně znamená?

No, jak jsi správně řekl, původně jsme se měli jmenovat Rock 2 House. Jsi mimochodem první, kdo se nás na tohle zeptal! Vzniklo to těsně potom, co jsme udělali track Muzik Xpress a poslali ho Terrymu Farleyovi do JBO. Jméno toho tracku mělo být “Fanfare,“ nicméně Terrymu se vůbec nelíbilo. Vlastně nám řekl, že i název kapely je úplně k ničemu a že bychom měli popřemýšlet o něčem jiném. Na scéně byla v té době parta kolem Marka Moora, která si říkala S´Express. To znělo moc hezky a podle ní nás Terry jednoduše přejmenoval na X-Press 2. Ten projekt byl super a svůj název bereme tak trochu i jako poctu.

XPress2

Rocky a Diesel jsou přátelé více než dvacet pět let. Kdy jste se seznámili s třetím členem skupiny, Ashley Beedlem?

Ashley už v kapele není, opustil X-Press 2 v loňském roce...

Ve střední Evropě jste před několika lety byli jedním z nejpopulárnějších projektů na taneční scéně. Jaké jsou vaše zkušenosti s českým publikem? Je něčím výrazně specifické?

Vždycky, když jsme hráli v České republice nebo ve střední Evropě obecně, bylo to báječné a my jsme se skvěle bavili. Myslím, že lidé, co u vás chodí na párty, tuhle kulturu upřímně milují a muziku si užívají naplno. Víc si jako DJové ani nemůžeme přát! Hned je to pro nás všechno mnohem jednodušší.

Vaše popularita měla hodně společného s albem Muzikizum, zvláště pak s písničkou Lazy, kterou nazpíval Davide Byrne, frontman legendárních Talking Heads. Jak došlo k takhle úzké spolupráci?

V polovině devadesátých let jsme měli projekt Balistic Brothers, který se věnoval spoustě downtempu a breakbeatově znějícím skladbám. Bylo tam hodně jazzu a jiných eklektických vlivů. Udělali jsme čtyři alba a někdy v té době nás začal poslouchat i David Byrne. Myslím, že se mu to moc líbilo, protože nás záhy kontaktoval s nabídkou, jestli bychom nechtěli podpořit jejich připravované turné jako předkapela. Bohužel jsme mu museli vysvětlit, že jsme jenom DJové, poděkovat a nabídku odmítnout. Turné tedy nevyšlo, ale David byl rád, že se nás alespoň zeptal. Někdy v roce 2000, kdy jsme psali skladby pro album Muzikizum si náš zvukový inženýr James Brown (to není vtip!) všiml, že jedna věc zní jako z osmdesátých let a náhodou utrousil poznámku, že mu připomíná Talking Heads. Vzpomněli jsme si v tu ránu na Davida Byrna. On si nás pochopitelně pamatoval z minulosti. No a bylo to. Zbytek je už historie dance music!

Je to píseň o někom z vás dvou?

Ta písnička byla hodně ovlivněna jedním klubem, který provozovalo pár našich přátel, Ben Watt (Everything But The Girl) a Jay Hannan v západním Londýně. Jmenoval se Lazy Dog a byl opravdu hodně populární, protože organizoval své pravidelné noci také v New Yorku ve Spojených státech. David jednou na tenhle večírek zahlédl plakát a přišlo mu vtipné, že existuje klub, kam se lidi chodí příšerně vykalit a přitom se jmenuje “Líný psisko.“ To ho inspirovalo k napsání slov pro skladbu Lazy. Zjistili jsme to až potom, co jsme díky jeho spolupráci zabodovali v žebříčku Top Of The Pops. Hned jsem to volal Jayovi a řeknu ti, vůbec tomu nemohl uvěřit!

Vaše duo obvykle spolupracuje s mnoha zajímavými lidmi. Kdy přemýšlíte na koho se obrátit při přípravě nového alba?

To se mění s každým trackem, který aktuálně připravujeme. Někdy s někým mluvíme ještě dřív, než na něm začneme pracovat a jindy hotový track přitáhne lidi k nám. Máme samozřejmě okruh spolupracovníků, kteří s námi bývají ve studiu a stejně tak hodně známých, kterým pošleme "backing track" a oni na něm pracují doma ve svém volném čase.

Zajímalo by mě, který z hostů byl pro vás osobně nejzajímavější?

Máme–li být upřímní, všichni, se kterými jsme spolupracovali, byli perfektní. Měli jsme to požehnání spolupracovat s velkým množstvím úžasných umělců, od Davida Byrna, Dietera Meiera, až po Afriku Bambaatu a Roba Harveye.

Můžeme se zastavit u Dietera Meiera? Přece jen je to hlavní tvář švýcarských electro-pop experimentalistů Yello…

Dieter je neuvěřitelný, hodně zajímavý člověk. Byl s námi na Ibize v klubu Pacha a hrál I Want You Back, což pro nás byl velký zážitek. Strávili jsme spolu čas na parádní večeři, na které nás krmil mnoha zábavnými historkami. Během dne jsme měli na střeše hotelu focení - my jsme měli jenom kraťasy, ale Dieter několik obleků. Vypadal oproti nám skvěle!

Jaká je vaše spolupráce s Jamesem Yuillem? Zajímalo by mě, jaké jsou první reakce ostatních DJs a lidí na tanečním parketě.

Bylo to opravdu super. Reakce byly celkově vynikající! Udělali jsme spolu i nějaké cool remixy. Riva Starr - osobní favorit!

Hrajete se svými hosty na albech někdy také naživo? Bylo by například možné poslechnout si X-Press 2 řekněme s Davidem Byrnem live?

Udělali jsme pár koncertů s Robem Harveyem před několika lety a byla to velká sranda. Takže, abych ti odpověděl, možné to je, ale kdo ví? Možná jednou budeme mít Davida na pódiu, třeba když se potkáme v některém klubu nebo na stejném festivale v jednom městě.

Mnoho DJs, kteří přijíždí do České republiky, hrají z laptopů. Vy jste si dlouho dobu používali gramofony. Z čeho hrajete v současnosti?

V těchto dnech hrajeme jenom z CDček, nicméně jednou možná budeme dohánět technologie a začneme používat i notebook. Co se týče gramofonů, trvá nám opravdu dlouho vzdát se oblíbených vinylů, takže jednou možná nebudeme držet dech.

Jaké jsou nejnovější trendy v Londýně a Velké Británii? Jsou tam nějaké nové styly, které stojí za řeč?

V Londýně je vždy obrovská spousta nových věcí! Z poloviny vlastně vůbec nemáme přehled, co se kde děje. Je to těžké sledovat, protože probíhá tolik undergroundových akcí, že držet krok prostě není možné zvládnout. Hodně se rozjíždí i ty nabasované styly. Drum step, dup step a stovky dalších stylů se slovem "step". A například takový house se má stále poměrně čile k světu také. Nedávno jsme zažili parádní párty v Manchesteru, navíc v ultramoderním podzemním stavení.

Můžeme se v SaSaZu těšit na legendární show ze šesti gramců?

Jak jsem řekl, už jsme jen dva, takže se můžete těšit na 4 playery – což nebude o nic méně legendární! (smích)

Vánoce a Nový rok přichází brzy, já bych chtěl zjistit, co toto období znamená pro vás osobně. Máte skutečně nějaký druh duchovního života? Je někdo z vás věřící?

Ehm... Ne! Vánoce jsou pro nás oba jen o rodině. Diesel se chystá do Francie s jeho rodinou a já budu trávit čas doma s maminkou. Druhého ledna se chystám na tůru do přírody - turistiku miluju, je to úžasný kontrast mezi životem v klubech na párty a venku. Nádherně to pročistí hlavu.

Pánové, děkuji vám za rozhovor a těším se na tuto sobotu do klubu SaSaZu. Máte nějaký vzkaz pro vaše fanoušky?

Just DANCE!

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016