PARTYINFO

 

SAINT PARTY

Datum konání:
27.05.2005 - pátek
Místo konání:
Praha - Kostel
DJs:
Milan Burian, Lumiere, Souky, Martez, Paul, P. Hrabánková, Chiccochillinfour, MC Manda
Info:
http://www.saintparty.aktualne.cz
Popis:
2 stage, multimediální show, interaktivní módní přehlídka Josefa Čechoty (Zenit design): 100 modelů, tanečníci, projekce, hudba; multimediální show “Tajemství sv. Michala, projekce, promítání filmu, světelné efekty, mechanické a zvukové kulisy, výtah hrůzy, pivko za 30 CZK
vstup 150/250 CZK
 
 
Rozhovor s Josefem Čechotou

Již dnes můžete v kostele sv. Michala v rámci Saint party shlédnou módní přehlídku a sérii různých perfomance. V jedenáct hodin začne produkce na hlavní stagei ukázkami prací návrháře Josefa Čechoty a projekce M ART IN Martina Kámena. Oba jsme v rychlosti požádali o pár slov.

 

M art IN Kámen

Jak vidí M art IN svou projekci?

Jako student AVU-Nová média (ateliér Veroniky Bromové) jsem byl osloven vytvořit  digitální projekci. Obsahuje vlastní tvorbu a téměř roční fotografickou spolupráci s ateliérem ZenIt. Pro letošní přehlídku byl myslím šťastně zvolen celkem neobvyklý prostor umožňující uměleckou vrstevnatost takovéto akce.  Samotná projekce má být spíše kulisou, dotvářet prostor a obohatit vizuálně DJské sety. Jednoduchým střihem jsem propojil animace šperků, obsáhlý fotografický soubor "Nekrofolklor", reverse sufi tance, panoramatický vizuál z ptačí perspektivy. Za zmínku stojí zejména antireklama "HandyCupMakeUp".  Vychází z japonského stylu reklamy, kde není na prvním místě produkt (který je v tomto případě scénářem parodován), ale obsah - atmosféra. Dá se také označit jako groteska či reminiscence na éru stříbrného plátna.


Rozhovor s návrhářem Josefem Čechotou

Josefe, tvá přehlídka bude jedním z mnoha zajímavých částí programu posledního květnového pátku v luxusních prostorech kostela sv. Michala. Mnozí z kluberů, kteří se na tuhle bezesporu výjimečnou událost chystají tě, ale osobně pravděpodobně neznají. Proto si myslím, že bude dobré se čtenářům představit…

Josef Čechota, 33 let, profese-stylista a kostýmní výtvarník pro reklamní spoty a videoklipy/Gaia mesiah, Support lesbiens, Kryštof, Aneta Langerová. Jinak tvorba vlastních kolekcí, digifoto. Je toho více....

Jak dlouho se módě jako takové věnuješ? Tys v oboru vystudoval, nebo své aktivity vnímáš primárně jako hobby?

V podstatě od mala. Chudák sestra a její panenky..studoval jsem oděvní průmyslovku, ale největší školou byla praxe a samostudiu. V současné době mě zajímají lidové kroje. Je to full- time job i hobby.

Můžeš nám prosím charakterizovat v jakém duchu se přehlídka, kterou jsi připravil ponese? Jaký máš vůbec ke svým modelům vztah?

Jak už název RETROFUTURE FASHION SHOW napovídá, bude moje autorská přehlídka remixem inspirací různých epoch a stylů. Dokonce i zremixované lidové kroje - je to moje fikce jak by vypadaly kroje v dnešní moderní době. Vlastně takové technokroje. Mám vždy  velikou radost, když potkám na ulici svoji práci. Tam oblečení patří, na ramínku je vlastně mrtvé - potřebuje k životu tělo.

OK. Jakou úlohu podle tebe hraje či mělo by hrát oblečení v životě mladých lidí? Máš pocit, že aktuální trendy mají nějaký smysl?

Vyjadřovat individualitu, názor a neomezovat. Aktuální trendy jsou odrazem společnosti.  Horké novinky přicházejí z ulice, subkultury, to módní průmysl je šrotuje do diktátu a množí pro svoje megagigasupermarkety a nákupní centra.

Jak a kde se oblékáš ty v civilním životě?

Přiznávám, že o svém oblečení příliš nepřemýšlím, ale v poslední době řekněme - celkem barevně, prvky punku, saka, placky, tenisky…

Půjde o klasikou přehlídku, tak jak jí známe, plácnu – z OD Kotva, nebo bude doplněná o nějaké multimediální prvky? :)

Celá retrofuture fashion show na Saint party je doplněna o originální videoprojekci, složenou z mých digifotek,skvělým žánrově pestrým hudebním mixem, spíše je to divadlo s příběhem...

Na party SAINT jsou připravena i další zajímavá překvapení. Na co se kromě svého projektu těšíš ty?

Taneční choreografie friends DC, skvělá parta tanečníků ze Slovenska-již tradičně (Mecca -archsnow, unisexshow, výborný line up, unikátní prostředí - kdo zažil party v kostele sv.Michala, ví o čem mluvím.


Pojďme do finále. Napadla mě ještě jedna věc. Jak takový model vlastně vzniká?

Myšlenka, detail architektury, květ, nálada, oděvní materiál, ostrý střih, stehy, stroj, zkouška, tělo......tak asi takhle. Dávám přednost originálům -i v malých sériích vždy pozměním detail, barvu.

 
Party a multimediální shows z dílny populárních autorů

Flyer

 
flyer
 

Fotoreporty

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016