CLANEK

 

Duo Zabelov Group má venku nové EP

Čtyři nové skladby doprovázené živými videi vydávají Zabelov Group. Česko-běloruské duo tvořené multi-instrumentalistou Janem Šiklem a zpívajícím akordeonistou Romanem Zabelovem, znovu přizvalo k práci filmaře Tomáše Vlčka. Po albu "Eg" (2018) se jedná o vydání druhé nahrávky Zabelov Group u labelu Minority Records.

 

Zatímco předchozí album "Eg" je precizní skládačkou a propracovaným studiovým počinem, který vznikal na různých místech za přispění hudebních hostů, a neumožňoval tak kvůli náročnosti odehrát všechny skladby live, "Madhouse Session" je živý záznam práce na novém koncertním materiálu, jenž kapela z části představila i naživo např. v německém Jazzclubu Tonne, nebo coby support Portico Quartet v rámci festivalu Spectaculare.

"Madhouse Session" mělo silnou ambici osamostatnění se v procesu výroby nahrávky. Za většinou starších kusů stál mistr zvuku Matouš Godík, což bylo na výsledku znát a my jsme byli za tu spolupráci velmi vděčni. Potřebovali jsme ale vyzkoušet, jaký bude zvuk ve vlastní produkci. Od náběru po výsledný master to bylo na nás, vše vzniklo v domácím studiu, kde zkoušíme. Musíme říci, že jsme s výsledkem spokojeni. Ukázalo se, že omezení často vedou k novým a zajímavým řešením. Cítíme, že jsme dotáhli proces jakési muzikantské emancipace," přibližuje vznik EP Šikl.

Zabelov Group

EP "Madhouse Session" tvoří čtyři skladby, název vychází ze stísněné atmosféry ve společnosti i osobního pocitu izolace. "Spoviedz" v sobě nese naději i tichou bolest, přetvářející se do křiku a odvahy k boji, "Sun" je tepajícím cinematickým koloběhem, "I’m OK" mluví o duševním přerodu z afektu do stavu, který nazýváme normálním, "Juli" pak zpracovává komunikaci s osobou, jež vás dostatečně nevnímá a začíná tak promyšlený jazykový boj.

Na "Madhouse Session" je navíc v dosud největší míře využit vokál Romana Zabelova. "Vždy jsem pociťoval určitou nejistotu ze svého zpěvu, ale dlouhou dobu mi chyběla odvaha zajít za profesionálem a nechat si poradit. Minulý rok jsem se konečně odvážil a dostal jsem možnost navštěvovat hodiny operního zpěvu na pražské HAMU. Byl to pro mě neskutečný zážitek, učili jsme se dýchat a tvořit plný, čistý tón. Jsem za to opravdu vděčný, zpětně si uvědomuji, jak potřebnou řemeslnou a zároveň psychologickou pomoc jsem dostal," dodává Zabelov.

Madhouse Session je k poslechu na streamovacích službách: DeezerSpotifyApple MusicJunoTIDALAmazonYouTube Music.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016