REPORT

 

Report z akce Festia Open Air od čéši

Festia, vlastně úplně první venkovní festival konaný v Praze, který má za sebou již mnoho povedených ročníků. V podstatě, i když se to dle počasí vůbec nezdá, jedná se o jarní festival, který si za 8 let svého působení dokázal vybudovat velmi slušné renomé mezi clubbery a letos mě nadchnul natolik, že si dovolím alespoň v krátkosti malé poohlédnutí za tímto příjemným mejdanem...

 

Kdysi to začalo Cindou, pořádanou hrstkou přátel jako příjemné setkání blízkých lidí taneční scéně za hudebního doprovodu. Z malého festivalu, dělaného od srdce pro lidi, stal se postupem času stále festival dělaný srdcem a pro lidi, ale již v mnohem větším měřítku za účasti zahraničních jmen a se silným domácím line-upem. Festia klasicky odstartovala úderem poledne na místě již osvědčeném, v kempu Kotva, v příjemném prostředí u Vltavy. Kdo chtěl nějakou tu korunu ušetřit, mohl opět dorazit na festival v dřívějším čase. Do jedné hodiny odpolední to měl zdarma. Ostatní, v přepočtu na cenu vstupenky a čas, měli vstup za třicet korun na hodinu. Zdálo se, že mnoho lidí toho také využilo, jelikož při mém příchodu o třetí hodině odpolední bylo festivalové prostranství již značně poseto tanečníky a tanečnicemi. Lidé se bavili, tančili, pili a hudba hrála.

Festia Open Air 2018

Festival se opravdu značně zvětšil, zútulnil a nabízí v současné chvíli skutečně plnohodnotné podmínky pro všechno. Kdo chtěl, mohl si posedět na mnoha místech tomu určených, mohl tančit na trávě či pod stanem, či popíjet u baru nebo Red Bull stánku. Už dávno jsou pryč doby nafukovacích a splasklých provizórii, vše již bylo opravdu solidně zajištěno pevnými stavbami se zvukem Funktion One. Ten na techno stage svou hlasitostí dával rázně najevo svou sílu a pomohl všem hrajícím dostat do lidí opravdu maximum z každého tracku.

Festia Open Air 2018

Nemá smysl se tu vypisovat o tom, jak kdo hrál. Bylo to skvělé od každého, ať už se jednalo o DJe na house stage, kde se předvedl například Rio, či na techno stage už takové stálice jako DJ Subgate či Orbith. Všichni si to tu užívali a servírovali lidem svůj precizní DJský um. Musím však učinit jedno větší vypíchnutí a to hlavně jména DJ Wulky! Ten toto odpoledne vystupoval po boku DJe Mylo. Wulky i Mylo si hraní neskutečně užili a když se zaměříme na Wulkyho, bylo znát, že do svého hudebního repertoáru přidává opravdu kus sebe. Sleduji ho jen krátkou chvilku, ale to, co hudebně tvoří, a jak se prezentuje, to je nádherný obraz mladého a nadšeného DJe, který má našlápnuto opravdu skvělým směrem a já mu to moc přeji, protože já si hraní této dvojice užil neskutečně.

Festia Open Air 2018

Tradiční "techno mlátičky" Toky a Boss mi vrátili nádherné vzpomínky na časy, kdy jsme se my mladí a neúnavní všichni těšili na to slovenské surové techno. Dokonale naservírované tracky přednesené skrze jehlu a gramofon opravdu měly zvuk ostrý jako pila a surový jako čistá ocel.

Festia Open Air 2018

Hlavní hvězda kdysi velice proslavená svými vystoupeními minimálně na 3 gramofony či playery, Cristian Varela, má už asi to nejlepší za sebou... I tak dokázal lidem navodit skvělou náladu, kterou budovali všichni před ním celý den, a s rukama nad hlavou a úsměvy od ucha k uchu jsme si mohli za postupného stmívání užít poslední okamžiky tohoto denního festivalu. Je však také důležité říci, že se zde všichni předvedli ve skvělém světle a mohli si střihnout i změnu stylu vystoupení, kde, dle ohlasů, úžasně techno zahrál například DJ Rob Smile.

Festia Open Air 2018

Závěrem dodám asi jen pár poznámek zachycených spíše mimo mé vlastní vnímání, a to nedostatek dámských toalet, kde by to chtělo o trochu navýšit jejich počet, a možná do budoucna připravit i nějaké to občerstvení pro ty, kteří na párty dostanou chuť na něco dobrého. V létě by možná postačoval nějaký fresh bar s ovocem či stánek, či bistro, kde by bylo k dostání něco pro ty, co nestihli oběd a dodržují pravidelné stravování. Za mě však tento rok sklízí festival neskutečnou poklonu za to, kam a jak se posunul, a že mi asi sebral mou skepsi k denním festivalům v ČR. Jelikož tady se tančilo již od brzkých hodin a všichni se náramně bavili (včetně mě) a to je prostě skvělý! Díky všem, co na tom makáte, a ostatním doporučuji tento festival rozhodně sledovat.

čéša

foto: Jiří Prokop

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016