CLANEK

 

Soundtrack "Samorost 3" na vinylu i CD

Floex opět spojil síly s tvůrci her Amanita Design a po soundtrackách ke hrám "Samorost 2" a "Machinarium" natočil hudbu ke třetímu dějství logické point-and-click adventury "Samorost". Ta je zároveň z celé série prvním plnohodnotným pokračováním v HD grafice a od uvedení na trh 24. března se jí dostává zasloužené celosvětové pozornosti a kladných ohlasů. Její přípravy zabraly téměř pět let a Floex po většinu tohoto času (sám uvádí minimálně dva a půl roku práce na tomto projektu) postupně vytvářel sound design, zvuky a výrazivo jednotlivých postav, prostředí (příběh se odehrává mezi sedmi různorodými planetami) a samotnou hudební dramaturgii. Předvojem vydání soundtracku pak bylo loni vydané épéčko "Samorost 3 Pre-Remixes EP" s remixy a alternativními verzemi několika málo skladeb z uceleného celku, který ve finále čítá dvacet sedm kompozic pro digitální album a dvacet tři pro fyzické nosiče.

 

Při natáčení "Samorost 3 Soundtrack" Tomáš Dvořák taktéž vstřebal předchozí zkušenosti ze vzniku hudebních podkladů pro hry "Samorost 2" a "Machinarium", a naplno rozvíjí svůj cit pro obrazotvornost, dějovou sounáležitost a palety odstínů nálad jednotlivých motivů. V tomto ohledu je pak hudba pro "Samorost 3" asi nejvíce rozmanitá, přesto si drží čitelný rukopis, celistvost a Dvořákův charakteristický přístup pro elementární detail melodické struktury a mozaiky hravosti jednotlivých nápadů a idejí. Tím, že ani nebyl nijak časově omezen, mohl hlouběji proniknout do tajů, zákoutí a nástrah samotné hry, případně si pohrát s vícero variantami, kam by se samotná zvukomalba mohla posunout. Nechybí tak linie hrané na Floexův velmi blízký, stěžejní nástroj - klarinet, ani laborování mezi žánry - experimentální roviny tak snadno proplouvají do ambientu, či downtempa. Neméně důležitou funkci zde mají i předtočené ruchové sekvence a smyčky. Na violoncello, violu da Gamba a ehru Dvořáka doprovází Tomáš Jamník, s vokály vypomohli Bára Kratochvílová (DVA) a Miloš Dvořáček. O finální mastering ve studiu ZKA4T v Praze se již tradičně postaral osvědčený Matouš Godík.

Floex - Samorost 3

Vinylová edice (180 gramové 2LP ve dvou barevných provedeních) v masivním rozkládacím obalu obsahuje šest grafických listů o rozměrech 29x29 cm s reprodukcemi ilustrací Adolfa Lachmana a kupon s kódem pro stažení alba ve formátu FLAC. Edice na čirém zeleném vinylu je v prodeji pouze přes online obchod Minority Records, edice na klasickém černém vinylu je k dostání v distribuční síti Supraphonu a prodejců, jakými jsou Polí 5Phono.czAmbientMaximum Underground.


Digitální prodeje titulu zajišťují iTunesAmazonSpotifyDeezer a další.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016