CLANEK

 

HW-News: Serato vs. Roland (rozuzlení)

Serato a Roland nakonec uvádí na trh "jen" další kontroler, ale s jednou velice zajímavou inovací. Jestli se bude jednat o revoluci, jak se nás snažily obě firmy už předem přesvědčit, ukáže až čas...

 

V Birminghamu v neděli a v pondělí zuřila hudební výstava hardware BPM/PRO a žádný z předních výrobců si nedovolil zde chybět. Většina z nich nás zavalila avízem na své nejnovější produkty ještě před víkendem a výjimkou nebyla ani firma Roland Corporation. Tento gigant v rámci svého tzv. "909 Day", příhodně stanoveném na 9. září, spustil lavinu novinek zasahující všechny myslitelné obory hudební produkce. Žhavou zprávou ovšem je jeho vstup na parket DJ kontrolerů, kam vtančil ruku v ruce se svým novým partnerem - s vývojáři softwaru - Serato.

Vzhledem k PR lavině, kterou na nás oba výrobci valili dobré dva týdny předem, jsou očekávání vysoká. V předchozí novince jsem se pokoušel spekulovat nad tím, co si na nás obě firmy připravily. Která varianta se tedy nakonec potvrdila? S poplácáním se po ramenou můžu oznámit, že tak trochu všechny. :)

DJ-808

Ale nyní konkrétně - v základu jsme se dočkali "jen" další all-in-one konzole, pojmenované DJ-808, kterých je v dnešní době na trhu docela slušný přetlak. V tomto případě lze přijmout s povděkem alespoň fakt, že dostáváme kontroler v "plné palbě", tedy nabušený všemi funkcemi, které nabízí Serato DJ (verze 1.9) a přichází rovnou s veškerými potřebnými licencemi. Za zmínku např stojí Pitch ‘n Time DJ, který umí měnit (a synchronizovat) tóniny (key) míchaných skladeb.

A kde je ta slibovaná inovace, či snad revoluce? V tomto případě není jisté, zda-li ji ocení všichni, ale je zde velký potenciál, že se v ní najdou DJs/producenti, kteří by rádi obohacovali svoje sety o vlastní tvorbu. Jak už naznačuje název (a všechen ten předchozí humbuk okolo), tak kontroler přichází se zabudovaným bicím sekvencerem ne nepodobným jinému produktu od Rolandu - TR-8. TR-S, jak mu zde říkají, nabízí banky všech zvuků typických pro známé mašinky TR-606, 707, 808 a 909. Sekvencer je integrovaný přímo do těla konzole a umí také spouštět samply z nedávno vylepšeného sampleru v Serato DJ.

Roland vs. Serato


Aby toho nebylo málo, tak Roland do konzole dále přidává vokoder, který vylepšuje mikrofonní vstup konzole o řadu efektů. O komunikaci s ostatními zařízeními se stará MIDI výstup a dvojice AIRA link USB, která umožňuje konzoli propojit s ostatními produkty od Rolandu, čímž se ještě více rozšiřují kreativní možnosti tohoto kontroleru.

Osobně musím říct, že po počátečním zklamání z další konzole jsem nabyl optimismu a jsem celkem zvědavý, jak se DJ-808 předvede v praxi. Na co ale zvědavý příliš nejsem, to bude koncová cena celého zařízení, protože pokud si sečtu samotnou částku za TR-8 + částku špičkové konzole, dostáváme se na sumu, za kterou by se červenal snad i Pioneer. :(

Takže to by bylo o DJ-808 stručně prozatím vše. Pokud by vás zajímalo i video, tak pro něj si musíte zajít přímo na stránky Serata, protože si ho tam syslí pouze pro sebe a nejde vkládat. :)

V této novince jsem se sice zaměřil exkluzivně na Roland a Serato, ale výše zmíněná výstava BPM/PRO toho přinesla samozřejmě mnohem více. O tom nejpodstatnějším, co se zde urodilo, si řekneme v dalším vydání HW-News.

rudy

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016