CLANEK

 

Prago Září V Barvách

V Barvách opět začíná tam, kde to naposled skončilo - tedy posledními tóny Dezorient Expressu - ovšem tato linka odveze poslouchajícího na docela jiná neznámá místa. Stejně neznámá jako byla i pro samotnou kapelu, když se do nich rozhodla vydat. Zpátky se sice nevrátili "o nic moudřejší než na začátku", ale zato s novou koncepční deskou, která měla být EP, ale přerostla.

 

Prago Union - V Barvách tvoří 13 skladeb na ne-EP-čkových 50 minutách, vychází opět na vlastní značce Strojovna v distribuci EMI a tématem jsou barvy. "Jestliže barvy hrají a tóny malují, musí se to dát i nahrát…“ To byl základní předpoklad a 1. září budou moci všichni posoudit sami, jak se Prago Union povedl jejich pokus vyjádřit jednotlivé barvy pomocí svých písniček. Kato zůstává při zemi: "Vnímání barev je samozřejmě individuální věc. O tom žádná, ale V Barvách se to nesnaží nijak rozporovat. Doufáme, že posluchač tak trochu přistoupí na naší hru, beztak je tu pro jeho zábavu. Různí lidé mají například asociované barvy ke dnům v týdnu, ale najdete málokoho, kdo by to měl stejně jako vy… Každá skladba má jiný přístup, jakým se snaží své téma rozvést, ale vždy by vám po jejím poslechu měla před zavřenýma očima zůstat daná barva. Snaha byla, aby tak fungovala, jak hudba, tak text, aniž by ve většině případů musela být vyslovena.“

"Nechali jsme se (rádi) vyhecovat jízlivými dotazy, zda bude nutné čekat na příští desku dalších 5 let, jako tomu bylo mezi HDP (2005) a Dezorient Express (2010). Tématická uzavřenost V Barvách umožnila přijít s něčím novým už za něco málo přes rok, ale také z ní pramení jistá odlišnost od předchozích alb Prago Union. Ale věříme, že to je jen k dobru věci. Nikdo snad nečekal na druhý Dezorient Express, to by byla nuda, že jo. Prago jsou to pořád jako poleno, to z nás už asi nikdo nevyžene…“ usmívá se dále Kato.

Na CD V Barvách už lze uslyšet i členy Prago Union Livě Bandu, ač zatím jen jako hostující muzikanty. V tomto smyslu je nové přerostlé EP od Prago Union mezzaninem na cestě za společně stvořeným materiálem. Tak snad to nebude trvat další rok… :) P.S.: Zuby pořád fuč, ale snad je to furt fuk. 

PRAGO UNION V Barvách

1. “Černobílá“

2. “Černá“

3. “Modrá“

4. “Zelená“

5. “Žlutá“

6. “Bílá“

7. “Hnědá“

8. “Červená“

9. “Fialová“

10. “Vybarvená“

11. “Složená“

12. “Matná vs. Metalíza“

13. “Tónovací“

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016