CLANEK

 

Tata Bojs vydávají 6. června nové album Ležatá osmička

Ležatá osmička je v podstatě smyčka, a s těmi Tata Bojs pracují ať už v hudebním slova smyslu, ale i celkově velice často. Pohybují se v různých cyklech, opakují se, ale pořád to jsou Tata Bojs. A tak, jako řada dalších umělců, jsou i oni chyceni to tohoto paradoxu: Už nikdy nebudeme znít úplně nově, ale stejně tak už to nikdy nebude přesně takové jako "za starých časů". "Název, který by obsahoval osmičku, se nám hodil z mnoha důvodů. Předně je to naše osmé řadové album, svůj první koncert měli Tata Bojs v roce 1988 - to byly hned dvě osmičky za sebou. Každopádně to bylo v osmé třídě. A nakonec všichni členové kapely mají v době vydání desky dohromady osm dětí," vysvětluje Mardoša.

 

Nové album je hudebně i tematicky pestré. Texty se táhne červená nit výše zmíněného opakování, zacyklení. Nicméně látka, ze které je deska sestavena, má více barev než jen červenou. Je zde vize poměrně blízké budoucnosti, nástin minulosti a postavení celého lidstva, dokonce i apokalypsa a v neposlední řadě i několik písniček, které se zabývají lidskými vztahy a komunikací. Přes nastíněná témata však rozhodně album není přehnaně zatěžkané nebo moc vážné. S tématy, a to i s těmi závažnějšími, Tata Bojs pracují pokud možno zábavným způsobem. "Nás to baví velmi, doufáme, že to posluchače bude bavit taky," usmívá se producent alba a jeden z otců zakladatelů Milan Cais.

Hudebně je album maximálně písničkové, s co nejúčelnějšími aranžemi. Žádné přehnané vrstvení a nepřehlednost. Jen nejsilnější nápady zůstaly. Zvuk alba je moderní, ale nijak křečovitě trendy. Stejně tak je v některých aspektech retro, což je vlastně často právě moderní.

Tata Bojs

Album Ležatá osmička bude v lecčems jiné než poslední počiny kapely. Produkce alba se tentokrát odehrála pouze v režii Milana Caise, mix alba proběhl ve studiích Sono Records a postaral se o něj Milan Cimfe. Ten mixoval už před 11 lety Futuretro, letos nominované na Album dvacetiletí. Vše tedy zapadá do tématu opakování. Jako hosté se na albu představí kompletní Clarinet Factory, komorní orchestr dirigovaný bývalým kytaristou skupiny Markem Doubravou, a také překvapivě Vladimir 518 v jedné z nejsilnějších písní alba pojmenované "Světová". První ochutnávkou je pilotní singl zcela symbolicky pojmenovaný "Opakování".

Rozčeří Ležatá osmička stojaté vody české hudební scény? Udělá vlny nebo bude splývat? Znak, prsa, kraul? Vzhledem k jejímu logu by nejlepší plavecký styl byl asi motýlek.

Seznam písní alba:

1. Progresivní (intro)
2. Papírovka
3. Opakování
4. Usínací
5. 2031
6. Světová (s Vladimirem 518)
7. Filmařská
8. Ztraceni v překladu
9. Písmenková (s Clarinet Factory)
10. Hořká čokoláda
11. Homo demo
12. Progresivní (outro)

Více na:

www.tatabojs.cz
www.supraphon.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016