CLANEK

 

Sato-San To chystají na konec listopadu konečně album

Po třech letech koncertování a zkoušení přichází ojedinělé trio Sato-San To (Thom Herian - bicí & loops, Oskar Török - trumpeta & klávesy a Jaromír Honzák - kontrabas) s debutovým albem Salep. Oficiální vydání nové desky, která byla inspirována řadou různobarevných vlivů, především hudbou orientu, skandinávskými náladami a atmosférou, jazzovými improvizacemi a hudbou moderních subkultur, je stanoveno na 30.11. 2010!

 

 

Interpret: SATO-SAN TO
Název alba: SALEP
Kat. č. MAM478
© + (P) 2010 Indies Scope
DPC: CD 299,- Kč
EAN: 8595026647824
www.indies.eu - http://www.myspace.com/satosantocz

Trio Sato-San To, složené ze zkušených hudebníků – Thom Herian (bicí, samples & loops), Oskar Török (trumpeta, klávesy) a Jaromír Honzák (kontrabas) - je svou originalitou a experimentálním přístupem jediným projektem tohoto druhu na českém území. To potvrzuje i na svém debutovém albu nazvaném Salep, kde trio rafinovaně využívá a prolíná mystiku etnické hudby a velkých elektronických ploch, jazzová podbarvení a řízný podklad divokého junglu. Trio letos v červnu zvítězilo v soutěži Česká spořitelna Colours talents a vydání alba je součástí první ceny této soutěže.

"Deska Salep je inspirována řadou různobarevných vlivů," vysvětluje Thom Herian, "především hudbou Blízkého a Dálného orientu, skandinávskými náladami a atmosférou, jazzovými improvizacemi a hudbou moderních subkultur." Název alba znamená lahodný nápoj, který se připravuje ze speciálních ingrediencí a ojedinělým způsobem. A přesně tak přistupovali Sato-San To při tvorbě své desky, která je sestavena ze tři roky zrajícího materiálu. "Skladby, které se na albu objevují, vychází především ze společných autorských seancí, které s Oskarem čas od času provádíme," dodává Herian. Na albu hostuje například kytarista Petr Zelenka, Jan Chmelarčík na zheng a francouzský MC alžírského původu Al Amdiez.
Projekt Sato-San To nejprve vznikl v hlavě bubeníka Thoma Heriana a trumpetisty Oskara Töröka. V roce 2008 natočili demosnímek a role kmotra nahrávky se rád zhostil jazzový kontrabasista Jaromír Honzák, kterého projekt obou muzikantů zaujal natolik, že se rozhodl jejich hudbu podpořit svým vlastním účinkováním. Dnes je Honzák stálým členem projektu. A co znamená Sato-San To? Vysvětlení přímo od Thoma Heriana. "Jednou náš kamarád Ulf, který se učí japonsky, pořád dokola opakoval různé výrazy. Oskara jeden z nich chytl, ten nejjednodušší si zapamatoval a vybral jako název pro kapelu. Znamená to `s panem Sato`."

Sato-San To

Sato-San To za svou krátkou existenci už stihlo předskakovat norskému experimentátorovi Bugge Wesseltoftovi, koncertovat v Německu a na některých místech České republiky a i se stát rezidentem klubu Jazzdock.
Křest alba Salep - 9.3.2011 – JazzDock, Janáčkovo nábřeží, Praha

Seznam skladeb:

1/ Intro 1:30
2/ Zheng Orient 3:27
3/ Shinning 5:38
4/ Karmapa Chenno 5:20
5/ Salep 4:22
6/ Uppsala 6:09
7/ Alibaba 5:59
8/ Mahatma 4:18
9/ Project X 6:56
10/ Ministr 5:00
11/ Somellier 6:36
12/ Outro 1.40

Sato-San To: Oskar Török - trumpeta, klávesy/trumpet, keyboard Jaromír Honzák – kontrabas/double bass Thom Herian - bicí, sampler/drums, sampler

Hosté/Guests: Al Amdiez – vocals (3), Petr Zelenka – akust. kytara/acoustic guitar (2, 6, 7), Jiří Šimek – el. kytara/el. guitar (5, 10), Jan Chmelarčík - zheng (2, 3)

Recorded at Indies Scope studio, 7/2010. Produced by Sato-San To.
Mixed and mastered by Bronislav Šmíd
Sound engineered by Dušan Souček
All songs written by Herian & Török.

Sato-San To

BIO:

Projekt SATO-SAN TO nejprve vznikl v hlavě bubeníka Thoma Heriana (vystupující také pod uměleckým jménem Drama Jacqua) a trumpetisty Oskara Töröka. V roce 2008 se rozhodli své nápady zviditelnit – ve vlastním studiu natočili demo a v témže roce pokřtili v klubu Cross. Role kmotra desky se rád zhostil jazzový kontrabasista Jaromír Honzák (čerstvý držitel Anděla za sólovou desku Little Things), kterého projekt obou muzikantů zaujal natolik, že se rozhodl jejich hudbu podpořit svým vlastním účinkováním. Dnes je Honzák stálým členem projektu. Thom Herian i Oskar Török nejsou na naší hudební scéně neznámá jména. Herian působí jako bubeník např. v kapelách Al-Yaman, S.O.I.L., Segundo nebo Montage s Klárou Vytiskovou a jako Drama Jacqua produkuje d‘n’b sety, na kterých spolupracuje s DJ Babe LN, MC Vaantem nebo Stephunkem T. (UK). Oskar Török je držitelem dvou Andělů v kategorii Jazz a World music a stálým členem či častým hostem dalších jazzových projektů, např. Vertigo, NUO, Triny.

ČLENOVÉ:

• THOM HERIAN (1980), bubeník, elektronický experimentátor a d’n’b producent. Herian, vystupující rovněž pod uměleckým jménem Drama Jacqua, pochází z tradiční muzikantské rodiny. Narodil se v Teplicích, kde vystudoval konzervatoř obor bicí nástroje, a po absolutoriu se přestěhoval do Prahy, kde žije a komponuje dodnes. Zde se mu díky jeho hudebnímu talentu podařilo zanedlouho proniknout do tajů české hudební scény. Spolupracuje především s d’n’b producenty a DJs (např. DJ Babe LN, DJ Stanzim, Philip TBC, MC Vaant) a hudebníky (např. Stephunk T., Flautistar). Už přes deset let se zajímá o práci se zvukem, konkrétně hudební kompozice na poli elektronické hudby. V rámci svého sólového projektu Drama Jacqua se představuje nejen jako bubeník, ale i jako DJ, který během svého aktivního vystupování zároveň kreativně tvoří zvukové kompozice na svém notebooku, klávesách a na dalších elektronických přístrojích. V současné době působí kromě projektu Sato-San To i jako bubeník dalších hudebních projektech, například S.O.I.L., Segundo, Al-Yaman, Montage (s Klárou Vytiskovou), Why Not Patterns atp. Učí na hudební škole v Praze obor bicí nástroje. Více na www.thomherian.com, www.dramajacqua.com.

• OSKAR TÖRÖK (1979), trumpetista, klavírista. Narodil se v Humenném na Slovensku. Studoval konzervatoř v Bratislavě, Prešově a Vyšší Odbornou školu Jaroslava Ježka v Praze. V současné době studuje jazzovou Akademii v Katowicích. Jako hudebník spolupracoval s mnoha osobnostmi české i zahraniční hudební scény, jako jsou Matúš Jakabčic (SK), Pavel Fajt
(ČR), Rich Perry (USA), Ingrid Jensen (CA), David Dorůžka (CZ/FR) či Petr Zelenka (CZ/FR). Mimo projekt Sato-San To je členem skupin NUO, Vertigo Quinet, MUFF Zuzana Dumková Band, Ondřej Štveráček Quintet. Je majitelem dvou Zlatých Andělů v kategorii Jazz & World Music. Od roku 2005 je členem hudebního seskupení OPEN SEXTET, se kterým se zúčastnil prestižního jazzového festivalu v Montreux (Švýcarsko). V roce 2007 spolupracoval na desce Auris dua Tara Fuki a aktuálně se spolupodílí na nové desce projektu Triny. Více na www.vertigoquintet.com.

• JAROMÍR HONZÁK (1959), kontrabasista. Po dokončení Konzervatoře v Teplicích (1982) pokračoval na Berklee College of Music v Bostonu. Vystupoval prakticky se všemi předními osobnostmi české jazzové scény a s mnoha mezinárodními umělci, jako Bill Hardman, Phil Wilson, Art Farmer, Victor Lewis, Amina Claudine Myers a Jorge Rossy. Hrál na mnoha mezinárodních festivalech, včetně Sea Jazz Helsinki, Ingolstadter Jazztage, Leverkusener Jazztage, Jazz Jamboree Warsaw a Montreal International Jazz. Jeho skladby a nahrávky byly mnohokrát oceněny jak v ČR, tak v zahraničí. Je majitelem tří Andělů – alba A Question to All You Answers (Animal Records) a Present Past (Indies Records) vyhráal Anděla roku za nejlepší českou jazzovou nahrávku roku 2003 a 2007. I poslední deska Little Things byla v roce 2010 oceněna Andělem za album roku v kategorii Jazz & Blues. Jaromír jako bandleader působí v mezinárodní formaci Jaromír Honzák Quintet a kvartetu Face of the Bass. Je rovněž vedoucím jazzového oddělení VOŠ při konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze. Více na www.jaromirhonzak.com.

www.myspace.com/satosantocz

www.bandzone.cz/satosanto

www.facebook.com/satosanto

sato.santo@gmail.com

booking: Veronika Vlachová

Rocky Production, tel.: 775 977 866, veronika.vlachova@rocky.cz

label: Přemysl Štěpánek
│ Indies Scope Records │ Dolni Loučky 191 │594 55 │ Czech Republic │ www.indies.eupremysl@indies.eu │ +420 603 523 108 │

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016