CLANEK

 

2. díl: House music… it's a spiritual thing!

Nejstarší, nejrozšířenější, nerozmanitější. 3x obrovské nej patřící stylu house. House proto, protože se traduje, že vznikl na jednoduché technice někde doma v ložnici. House třeba proto, že je to styl, který si můžete vychutnat jak při tanci někde v klubu, tak stejně dobře také ze svého kanape doma. Tu jeho největší rozšířenost mohu dokázat pěkným příkladem, kdy se tento styl, jako snad jediný z elektronických, dostal do vtipu o blondýnkách. Však to znáte: Jde člověk kolem blondýnky, která má ucho přilepené ke zdi baráku a ptá se jí: "Co to děláte slečno?" A ona odpoví: "No co asi, poslouchám house."

 

House music vznikla začátkem 80. let na americkém středozápadě, přesněji v Chicagu. Zasloužili se o to tamní kluboví DJs, kteří rozvinuli myšlenku tehdejšího disca s vlivy soulu a funku o nápadnější bicí a syntezátorovou basovou linku. Ještě to ale nebylo ono, takže se přidaly nejrůznější elektronické efekty a samply a dost často také porůznu upravený vokál. Hlavním elementem houseu je však 4/4 rytmus známý jako "four-to-the-floor", což je rytmický vzorec v taneční hudbě, kde kick přichází na každou dobu ze 4/4 rytmu. O to se starají nejrůznější mašinky na programování bicích, samplery a tak dále. Samozřejmostí je také nepřetržitá a repetitivní basová linka a nejrůznější efekty a filtry.

Frankie Knuckles

Historie houseu je natolik bohatá, že by vydala na slušnou diplomovou práci, takže se omezím jen na její nejrannější období. Opomeneme-li všechny předchůdce během 70. let, kteří se na vývoji pozdějšího houseu podíleli velkou měrou, musíme pak ale už zmínit začátek 80. let, kdy se house pomalu ale jistě začal ujímat i jako oficiální hudební styl. Zasloužila se o to gay komunita v Chicagu, která sice ještě chodila do klubů za "discem", ovšem jejich typická fráze "I'm goin down to the house" přinesla základy označení hudby jako house velmi brzy (jde o jednu z teorií, další teorie níže). Prozatím však pouze v úzkém okruhu lidí patřících do této komunity.

Jesse Saunders

Pokud by vás zajímala první houseová nahrávka vůbec, pak to není všeobecně známá On And On od Jesseho Saunderse z roku 1985, i když není špatně, pokud se za houseového průkopníka uvádí. Tou úplně první byla skladba, tehdejší obrovský hit, Your Love od Jamieho Principleho a Frankieho Knucklese z roku 1983. Všeobecně uváděné prvenství Jesseho Saunderse je zmiňováno možná proto, že jeho skladba vyšla i na vinylu, zatímco Your Love pouze na kazetě. Téměř okamžitě po těchto dvou nahrávkách přišel Chip Eberhart aka Chip E se svým LPčkem Jack Trax a na něm se skladbami It's House a Time To Jack, které poprvé definovaly styl house pomocí typického rytmu či basové linky a také použitím techniky samplování a minimalisticky pojatého vokálu. V roce 1986 spatřila světlo světa skladba Move Your Body od Marshalla Jeffersona, která definitivně pomohla rozšířit house i mimo město Chicago.

Jak vznikl samotný termín "house music", o tom se vedou spory. Jedna teorie je patrná již z úvodu tohoto článku – prostě zvuk tohoto stylu vznikl v ložnicích jeho producentů – tedy u nich doma, kde používali Rolanda TR-808, TR-909 nebo TB 303 a od toho se postupně začalo slůvko house používat. Tvrdí to i Larry Heard, aka Mr. Fingers. Jestli se vám to nezdá, pak je tu další alternativa v podobě derivátu názvu jednoho oblíbeného chicágského klubu na konci 70. a začátku 80. let, The Warehouse. Ten byl primárně navštěvován černou a latinskou gay komunitou, která sem chodila tančit za disco hudbou Frankieho Knucklese, která obsahovala také prvky synth-popu, new wave, industrialu anebo punku. Hudba, kterou Frankie Knuckles v klubu The Warehouse hrál, byla tehdy označena jako "As Heard At The Warehouse" a později zkrácena na "the house".

Video: Podívejte se na neoficiální video vytvořené jedním fandou k jedné ze zásadních houseových skladeb od Chip E, Time To Jack.

Zde si můžete také poslechnout jak asi tehdy vypadala ta skutečně první houseová nahrávka na světě. Její první release z roku 1983 jsem neobjevil, pouze tento její, o čtyři roky starší ekvivalent vydaný na Trax records.

Info: Zajímavý článek od postgraduálního studenta oddělení hudebních věd na Univerzitě v Oslu na téma "Chicagský house a demokratizace hudební produkce" najdete zde.

Underworld

House se vyhřívá na výsluní po celém světě už pěknou řádku let a vypadá to, že stále nemíní ustoupit do pozadí. Když už to vypadalo, že nebude mít nadále co nabídnout, najednou se objevili noví producenti a DJs, kteří house začali míchat s technem, minimalem, electrem či trancem a vznikla celá plejáda nových žánrů, kterým se souhrnně stále říká house music, ale s tím původním stylem už mají pramálo společného. Na houseu je podobně jako na technu znát jeho původ vzniku a tak třeba ten americký od toho francouzského poznáte velmi jednoduše. Rozmělnění toho stylu do desítek různých podškatulek už asi nikdy v budoucnu neukáže house v tom svém pravém slova smyslu, ale ono by to při jeho více jak dvacetileté historii už ani nešlo. V současné době je house na vrcholu svého komerčního využití, kdy se jím inspirují také nejrůznější popové celebrity typu Madonna či Kylie Minoque. House je také nejrozšířenějším stylem, kterým se šijí remixové kabátky jiným a často i ne-elektronickým hudebním skladbám. Kromě mnoha pozitiv to s sebou nese značná negativa v podobě nerůznějších hudebních paskvilů, které se na house roubují. Snaha o dostání elektronické hudby, primárně houseu, do reklam, médií, filmů a dalších produktů, může být sice zajímavá, ovšem stejně jako u tranceu, i u houseu bohužel kolikrát vítězí kvantita nad kvalitou.

Video: Všechny fandy house music musel potěšit Eddie Amador, když vydal svůj oslavný hymnus na tento hudební žánr. A měl ve svém tvrzení pravdu: It's a spiritual thing…

deep house: Pomalejší forma house music okolo 110-125 BPM. Často s hypnotickými plochami a melodiemi. Oblíbený je tento styl v tzv. lounge prostorách, protože kolikrát spíš než k tanci, je k poslechu. Rozdíl mezi pomalejším deep housem a rychlejším downtempem pak není téměř žádný. A pro úplnost je nutno dodat, že žádný z fanoušků tohoto stylu by si neodpustil poznamenat, že právě deep house tepe rychlostí jako tepe srdce novorozeněte a proto je pro člověka tolik příjemné tuto hudbu v dospělosti poslouchat. Však kdo by se rád občas v tom všem shonu a stresu nevrátil do maminčinýho bříška, kde navíc zní tak parádní beat:)
kdo: IAN POOLEY, SPIRIT CATCHER, CHARLES WEBSTER, KING BRITT, TERRY LEE BROWN JR.

ukázka: SPIRIT CATCHER - "Never Before"

progressive house: Někdo tvrdí, že progressive house vznikl spolu s Underworld, ale spíše to vypadá na první singly od Leftfiled, obzvláště pak jejich skladba Song Of Life. Název stylu vymyslela v ranných 90. letech známá britská performerka a muzikantka Genesis P-Orridge. Progressive house má poměrně blízko k progressive tranceu nebo chcete-li přímo progressiveu, ale schválně si poslechněte hitovky od již zmíněných Underworld. Blíže mají spíše k technu. Progressive house je na rozdíl od klasického houseu více zahuštěnější, klubovější a rychlejší.
kdo: LUKE CHABLE, JIMMY VAN M, NICK WARREN, HERNÁN CATTÁNEO, UNDERWORLD, JOHN DIGWEED, SASHA, DAVE SEAMAN

ukázka: LUKE CHABLE - "Traffic Your Lights"

tech-house: Určit ze kterých dvou stylů tech-house vychází, nejspíš nebude dělat problém nikomu. Jeho "špinavý", dřevní a zdánlivě nekvalitní zvuk, připomíná pro svou monotónnost a hypnotičnost rysy techna. Ovšem díky časté atmosféričnosti a přeci jen jakési "jemnosti" se nemůže oprostit ani od svých houseových předků. Jednoduše řečeno, beaty a výšky jsou spíše do techna a to mezi tím je houseové. Jednoduchá, ale účinná definice a že to vážně funguje potvrzují úspěchy všech zmíněných v následujícím přehledu.
kdo: TERRY FRANCIS, ROB PEARSON, CRAIG RICHARDS, LAYO & BUSHWACKA!, GET FUCKED, EDDIE RICHARDS; CZ - OVER3

ukázka: GET FUCKED - "Tosser"

Soulwax

electro-house: Největší oblibu si získal tento styl kombinující klasický house s harmonickými analogovými basovými linkami v novém tisíciletí. Charakteristickým pro něj jsou drsné, vysoko položené zvuky a časté rify piána či houslí. Módou v tomto hudebním odvětví je preparování již dříve vymyšlených (často klidně i primitivních) rejstříků a hip-hopových samplů z 80. let. Na jedné straně to může působit trochu legračně, ale zas na té druhé, díky moderní technice upravené, působí tyto samply v současných skladbách jako živá voda na mrtvého. Rytmus je nejčastěji mezi 125-135 BPM. Je to také jeden z mála stylů, který se těší velké komerční oblibě a přesto není zatracován ani undergroundovějšími DJi.
kdo: MYLO, SOULWAX, FEDDE LE GRAND, THE ELECTRIC PRESS, ERIC PRYDZ, STEVE ANGELLO

ukázka: SOULWAX - "Krack"

french house: Forma house music vyvinuvší se v polovině 90. let, která mimo klasický house čerpá také z euro disca či funku. Proto se jí často přezdívá také jako disco house, neu-disco, tekfunk anebo filter house. To proto, protože na "filtr efektu" proslavili tento žánr Daft Punk, největší hvězdy této hudební škatulky. Jejím poznávacím znamením jsou snadno zapamatovatelné melodie vysokých tónů.
kdo: DAFT PUNK, STARDUST, CASSIUS, MODJO, GALLEON, RINOCEROSE, DJ FALCON

ukázka: DAFT PUNK - "Around The World"

vocal house: Vocal house je hudební žánr, který se do popředí dostal koncem 80. let a začátkem 90. let. Jeho nejhlavnější ingrediencí je hluboce procítěný vokál, často zpívaný slavnými jazzovými zpěvačkami. Mezi často používané samply patří piáno, trubky, jazzové loopy a funky baosvá linka. Kořeny tohoto žánru nás zavedou do spojených států amerických, třebaže pozdější vlivy do tohoto žánru přišly z Itálie a Baleárských ostrovů.
kdo: DAVID MORALES, ULTRA NATE, KYM MAZELLE; CZ - DJ NEO

Wighnomy Brothers

micro house: Někdy také označován jako minimal house nebo čistě jen minimal. Je derivátem tech-house music s rozptýlenými hudebními kompozicemi do často mnohaminutových pasáží. Blízké je mu samozřejmě také minimal techno, od kterého se micro house může odlišovat snad jen pomocí výraznějších a častějších melodických linek.
kdo: AKUFEN, SUPERPITCHER, JOHN TEJADA, LUOMO, AUDION, WIGHNOMY BROTHERS, MICHAEL MAYER; CZ – NIPP, LADIDA

ukázka: WIGHNOMY BROTHERS - "Pele Bloss"

hard house: Tvrdší a agresivnější forma chicagského houseu s vysokou hodnotou BPM. Největší boom zaznamenala na počátku nového tisíciletí ve Velké Británii. Občas čerpá z dalších žánrů house music, jako ghetto house či hip house. Pionýrem tohoto stylu v 90. letech byl Tony de Vit. Příbuzným žánrem hard houseu je nu-nrg, ve které producenti kombinují hard house s hard trancem.
kdo: LISA PIN-UP, ANDY FARLEY, BK, LISA LASHES, TONY DE VIT

ukázka: LISA LASHES - "You Got To Know"

acid house: Žlutý vysmátý smajlík se považuje za symbol acid houseu. Ten vznikl v polovině 80. let, kdy tehdejší DJové začali experimentovat při skládání houseu s Rolandem TB-303. Mezi první nahrávky se řadí skladba "Acid tracks" od projektu Phuture. Samotná kapitola je pak vůbec počátek používání termínu acid v taneční hudbě. Stejně jakýkoliv jiný acid (acid techno, acid trance) má acid house charakteristický zvuk díky zásadnímu zvuku Rolandu TB-303.
kdo: 808 STATE, BAM BAM, THE KLF, DJ PIERRE, ADONIS

další styly…:

tribal house – Tento žánr popularizoval DJ Junior Vasquez v New Yorku. Charakteristické pro něj jsou četné perkusemi rytmu čerpané z world music (Junior Vasquez)

scouse house – sub-žánr vyvynuvší se v Liverpoolu. Je populární především na severovýchodě a severozpápadě Anglie. Hudba tohoto žánru je rychlá a obsahuje prvky hardocreu. Někdy se také nazývá jako bouncy house (postupně v popularitě nahrazuje bouncy techno) nebo "donnk". (Klubfiller)

merenhouse – Styl kombinující tradiční dominikánskou hudbu merengue, hip-hop a house music (Proyecto Uno)

hip house – kombinace rapu a house music v podobě hip-houseu byla populární zejména koncem 80. let a to jen na krátkou dobu (Jungle Brothers – "Girl I'll House You")

skacid – žánr vzniknuvší v letech 1988 a 1999, který kombinuje styly ska a acid house (Roughneck, Ranking Roger, Longsy D)

pumpin' house – známý též jako hard funk je blízký french houseu a obsahuje časté samply z disca, rocku, jazzu a funku za použití nejrůznějších filtrů. Typické tempo nejčastěji mezi 127 a 133 BPM (Olav Basoski, Robbie Rivera, Grant Nelson)

bubblegum house – neboli happy house je velmi komerční hudební styl, který si na tom stojí podobně jako euro-trace. V tomto případě je též nazýván jako euro-house či euro-dance. Typický je "happy" zvuk, velmi blízká stavba klasickému rádiovému písničkovému poopu.Poprvé byl ke slyšení v roce 1995 díky duu Me and My a jejich hitu "Dub I Dub". (Aqua, DJ Bobo, Cartoons, Dr. Bombay)

grind house – subžánr hosue, který vymyslel Chris Randall a sepsal celé "desatero" tohoto stylu, které si můžete přečíst zde. Jde o specifický agresivní houseový styl, kde je jednoduše řečeno vše typické pro house převráceno naruby. (Chris Randall, Bounte, Heretic_D)

Poznámka: Spousta žánrů house music vznikla jen na základě malých odlišností díky jejich geografické predispozici některé se proslavili více, jako třeba "french house", jiné méně. Za všechny jmenujme uváděné žánry jako "afro house" vzniknuvší v Brooklynu, "baltimore club", jakožto formy houseu v Baltimoru ve státě Maryland, "italo house" s chytlavými melodiemi, "kwaito" pocházející z jihu Afriky, pro nějž je charakteristické pomalejší tempo a většinou mužské vokály a v neposlední řadě "latin house" s prvky salsy, latino jazzu nebo brazilských beatů.

Za pomoc na přípravě tohoto dílu vřele děkuji Myclickovi!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016