CLANEK

 

Novinky a zajímavosti ze světa djské techniky 01/07

Máme tu nový rok, a tak jsem si dnes pro vás připravil něco opravdu speciálního. Dnes se podíváme na mixážní pult Xone 3D od firmy Allen&Heath, který je snem snad každého DJe. Poté následuje MIDI kontroler Xone 2D od téže firmy. A na úplný závěr se podíváme, co nás čeká a nemine v roce 2007.

 

Xone 3D - pán mixáků :-)

Firmu Allen&Heath určitě velké spoustě z vás nemusím představovat, protože se jedná o známého výrobce velmi kvalitních mixažních pultů. Přibližně před rokem vypustila tato firma na trh zajímavý mixažní pult nesoucí označení Xone 3D. Za dobu své existence si Xone 3D získal řadu příznivců a stal se snem snad každého DJe uznávajícího moderní DJ technologie. Tento pult se totiž od ostatních mixáků odlišuje tím, že se nejedná pouze o mixážní pult, ale o kombinované zařízení, které kromě mixážního pultu obsahuje i MIDI kontroler vhodný pro ovládání DJ programů a Abletonu. To však ještě není vše, co nám může tento produkt nabídnout. K dispozici nám totiž je také zvuková karta. Xone 3D je navržen tak, že mixážní pult se nachází uprostřed a je obklopen ovládacími prvky MIDI kontroleru. Xone 3D obsahuje čtyřkanálový mixážní pult, který ve velké míře výchází z pultu Xone:92. Z nadstandardních funkcí zde najdete filtry (dolní propust, pásmovou propust, horní propust), nastavitelný záběr crossfaderu, 2 efektové sběrnice, digitální koaxiální vstup a výstup, digitální optický vstup a výstup, možnost nastavení vstupní úrovně každého ze čtyř kanálů na PHONO, podsvícení některých tlačítek atd.



MIDI kontroler celkem (levá i pravá část) obsahuje 10 otočných potenciometrů s možností stisku (použití i jako tlačítko), 16 normálních otočných potenciometrů, 8 kusů 60mm dlouhých faderů, 24 tlačítek, 2 velké JOGy a 8 podsvícených tlačítek.

Firma Allen&Heath zaručuje plnou kompatibilitu kontroleru s programy Traktor a Ableton. Kontroler by měl však fungovat i v jiných programech.

24bit/48kHz ASIO zvuková karta, kterou Xone 3D disponuje, pracuje ve 2 režimech a to 1 stereo vstup / 3 stereo výstupy nebo 2 stereo vstupy / 2 stereo výstupy. První z režimů je vhodný pro hraní ze 3 virtuálních decků (nebo 2 decky + sampler apd.), kde vstup můžete použít pro nahrávání svého mixu. Druhý režim je vhodný pro mixovací programy, kde jsou 2 virtuální decky ovládané 2 gramofony. Jak vidíte, tak Xone 3D je opravdu vyjimečné a kvalitní zařízení, díky kterému již k mixování nebo Live Actu nic dalšího nepotřebujete (tedy až na počítač se softwarem). Díky tomu se tento pult stal oblíbencem takových jmen jako jsou Paul Van Dyk, Chris Liebing, Felipe atd. Pokud se zrovna chystáte nakoupit kompletní DJ techniku včetně nějakých digitálních DJ technologií, zkuste o Xone 3D popřemýšlet. V tomto případě by se tento produkt nemusel zdát, tak drahý jako v případě, že již vše máte. Xone 3D je totiž na naše poměry opravdu drahé zařízení, jeho cena se pohybuje okolo 60 000 Kč. Chcete-li se o tomto produktu dozvědět více, navštivte internetové stránky www.xone.co.uk.

Xone 2D - 1/2 MIDI kontroleru z pultu Xone 3D

Pokud se vám předešlý produkt líbil, ale už kvalitní mixážní pult (třeba Xone 92) máte a chtěli by jste jen postranní MIDI kontrolery jako má Xone 3D, tak od února letošní roku je můžete mít. Firma Allen&Heath se totiž chystá v únoru vypustit produkt Xone 2D, což je právě (single DJ) MIDI kontroler, který se nachází po stranách pultu Xone 3D. Kromě stejných ovládacích prvků disponuje Xone 2D také stejnou zvukovou kartou, která stejně jako u 3D pracuje v režimech 1 stereo vstup / 3 stereo výstupy nebo 1 stereo vstup / 3 stereo výstupy. Xone 2D připojuje k počítači pomocí rozhraní USB. Cena tohoto produktu byla stanovena na 499 liber (bez DPH) za 1 ks. Vzhledem k vysoké ceně a potřebě 2ks (k obstojnému ovládání DJ programů) si myslím, že se u nás moc kusů tohoto výrobku neprodá, stejně jako tomu bylo a je u Xone 3D. Většina DJs totiž raději sáhne po některém z levnějších konkurenčních výrobků, které tento rok přijdou na trh.
 
Novinky pro rok 2007

Rok 2007 se ponese v duchu pokračování digitální revoluce, protože na trhu se má objevit hned několik DJ consolí a systémů pro mixovaní hudebních souborů pomocí gramofonů. Nedávno recenzovaná console Behringer BCD2000 ukázala řadě výrobců DJ techniky, jaký potencionál se skrývá v tomto typu produktu. I přes její částečnou nefunkčnost si totiž získala velmi mnoho příznivců a stala se celkem dobře prodávaným výrobkem. Momentálně mě nenapadá žádný jiný výrobek, kvůli kterému by se jeho příznivci spojili a začali psát programy, návody atd., které by odstraňovali jeho nefunkčnost. Je to až s podivem, co všechno tito lidé dokázali. Myslím si, že výrobci v čele s firmou Behringer se z chyb BCD2000 ponaučili a na trh vypustí jen skutečně 100% funkční výrobky. Vzhledem k velké konkurenci, která na trhu bude, by se totiž informace o problémech daného zařízení velmi vážně projevily na jeho prodeji. Ne jak tomu bylo u BCD2000, kde se o problémech vědelo a i tak se console BCD2000 celkem dobře prodávala. Tento rok by se tedy na trhu měl objevit nástupce již zmíněné console, který se tentokrát bude jmenovat BCD3000. Dále pak na trh přijdou velmi dobře vypadající console Vestax VCI-100, Numark Total Control a M-Audio Xponent. Informace o tom, že Behhringer děla novou snad již funkčí consoli se ke mně donesly, ale bohužel mi je nikdo z této firmy nepotvrdil, proto jsem se o tom v mém nedávném článku nezmínil. Co se týče systémů pro mixování MP3 pomocí gramofonů, tak zde lze také očekávat zajímavé novinky. Po vypršení kontraktu mezi Stantonem a NI, který skončil první sekundou letošního roku, přišla firma Native Instruments s vlastním produktem nazvaným Traktor Scratch, který se bude kromě stejnojmenného programu a desek skládat také z 8/8 zvukové karty! Stanton zase přišel s projektem Final Scratch Open a Numark snad již dokončil svůj dlouho dopředu propagovaný Virtual Vinyl.

Novinek pro rok 2007 je opravdu hodně, a tak na další produkty se můžete těšit v příštím článku, některým vybraným novinkám se samozřejmě v následujících dílech budu věnovat detailněji.

www.stereoman.com-eu.net

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016