CLANEK

 

Stereomanova rubrika o djské technice 01/06

Doby, kdy trhu s digitálními DJ technologiemi vládl především produkt Stanton Final Scratch, se zdají být nenávratně pryč a tak se v dnešním díle rubriky o novinkách v djské technice podíváme na to, co je mezi tímto typem produktů nového.

 

DJDecks – první podpora BCD2000

Pokud vás zaujala DJ console Behringer BCD2000 o které jsem nedávno psal, tak mám pro vás příznivou zprávu. Belgický mixovací program DJDecks jako první přišel s podporou tohoto produktu. DJDecks podporuje consoli BCD2000 od verze 0.73, která je již dostupná přibližně od začátku prázdnin. Do této chvíle jste museli consoli používat buď s originálním programem nebo s dalšími programy přes MIDI. Nyní tedy můžete s consolí pracovat bez složitého nastavování (které občas nevede ke kýženému výsledku) ihned po nainstalování tohoto programu.  Na program DJDecks v současné době připravuji recenzi, která se již brzy objeví na našem webu. Poslední verze DJDecksu nese označení 0.75-4656 a z webu www.djdecks.be si ji můžete stáhnout na vyzkoušení. Funkce programu nejsou nijak omezeny, omezena je pouze doba,  po kterou s ním po jeho spuštění můžete pracovat, a to na 35 minut. Toto omezení odstraníte zaregistováním programu. Více se dozvíte již brzy v mém článku.

M-AUDIO přišlo na trh s vlastním produktem typu Final Scratch

V mém minulém článku jsem psal o novém systému firmy Numark, Numark však není jediný, kdo by chtěl něco vytěžit z popularity systémů, jako je Final Scratch. Kromě Numarku v nedávné době přišla na trh se svým vlastním systémem také společnost M-Audio, která je světově velmi znamým výrobcem zvukových karet a dalších hudebních zařízení. Nový systém od společnosti M-Audio se nazývá Conectiv a skládá se z nové USB 4/4 zvukové karty, mixovacího softwaru nazvaného Torq a dvou kusů ovládacích desek a CD. Myslím, že se máme opravdu na co těšit, protože tento systém nabízí opravdu zajímavé možnosti.

Začnu 4in/4out zvukovou kartou, která byla navržena přímo pro DJs. Nabízí totiž 2 stereofonní vstupy s možností přepínání mezi PHONO a LINE. Dále nabízí 2 velké otočné potenciometry, které slouží k přepínání-přecházení mezi zvukem přicházejcím z počítače a analogového vstupu. To však stále ještě není vše, tato karta také umožňuje odposlech jednotlivých stereofonních kanálů, tak jak jsme na to zvyklí z mixážních pultů. Pomocí CUE potenciometru můžete plynule přecházet mezi kanály, něco jako potenciometr CUE - MASTER, ale zde je to KANÁL A – KANÁL B. Dokonce je zde k dispozici i funkce SPLIT. Karta pracuje se vzorkovací frekcencí až 48kHz při 16 bitech a  k počítači připojuje pomocí rozhraní USB 1.1. Mixovací program Torq je také velmi zajímavý, nabízí například ovládání 2 decků pouze jedním gramofonem a nejen to, ovládání pomocí vinylu můžete použít i pro sampler a to vám umožní  scratchovat na samplech.

Dále mi přijde zajímavé zobrazení průběhů tracků, které výchází ze systému Virtual DJ. Špičky beatů jsou zde však umístěny zrcadlově proti sobě, což umožňuje jejich jednoduché srovnání. V programu samozřejmě nechybí ani smyčkování, efekty atd. Cena celého systému je 350 dolarů. Kromě celého systému je možné zakoupit pouze zvukovou kartu, což vás bude stát o 50 dolarů méně. I v tomto případě spolu s kartou obrdžíte mixovací software Torq. V případě zájmu o tento produkt navštivte stránky firmy M-Audio.
 www.m-audio.com

Serato Scratch Live v mixpultu

Systém RANE Serato Scratch Live byl po FS v pořadím druhým nebo třetím produktem, který umožňoval hraní z MP3 za pomocí gramofonů. V zahraničí se tento systém těší celkem velké oblibě, protože se jedná o kvalitní a stabilní produkt. Popularitu si získal také tím, že oproti konkurenci nabízel lepší vizualizaci tracků, která zjednodušovala jejich srovnání. Detailněji se tomuto produktu budu věnovat možná někdy příště, nyní pojďme k tomu, čím si Serato vysloužilo účast v dnešním článku.

Firma RANE přišla na trh s novým mixářním pultem, který má v sobě zabudovaný tento systém. Pult nese označení TTM57SL a částečně vychází z modelu TTM56. Oproti klasickému systému Serato má tento pult navíc 6 tlačítek, 2 joysticky a 2 potenciometry. Těmto ovládacím prvkům můžete přiřadit funkce programu, které pak budou zastávat. Při koupi spolu s mixpultem obdržíte také 2ks ovládacích desek(ver.2), 2ks ovladacích CD a Software. Cena tohoto produktu se pohybuje kolem 1500 dolarů. Ačkoli se vám tento produkt může zdát zajímavý, tak tanečním DJs bych raději doporučil klasickou verzi, protože tento produkt je pro ně značně nepraktický. Klasická verze Serata je díky mnohem menším rozměrům mobilnější a také vyměňování mixpultu v průběhu párty mi připadne celkem nešikovné.

Kromě mixpultu mám pro vás další novinku, která se týka tohoto systému. Nedávno totiž přišly na trh nové barevné ovládací desky. Kromě klasické černé barvy můžete mít vaše ovládací vinyly v červené, modré nebo žluté barvě. Každá legrace však něco stojí a tak za barevný ovladací vinyl budete muset zaplatit o 5 dolarů více, než kolik by vás stál klasický černý. 1ks barevné desky vás bude tedy stát  15 dolarů. Více se můžete dozvědet ze stránek www.rane.com.

Numark Virtual Vinyl – Virtual DJ 4

Na závěr bych přidal ještě krátký dodatek k minulému článku. Podařilo se mi zjistit, že systém firmy Numark nazvaný Virtual Vinyl by měl vycházet z momentálně připravované již čtvrté verze mixovacího programu Virtual DJ. Údajně i ovládací vinyly by měly být navzájem kompatibilní.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016