REPORT

 

Eeteeho report z Explosion 10

Desátý díl party Explosion se blýskl něčím mimořádným a výjimečným – 15 slečen za gramofony snad mluví za vše. Pro mužské pohlaví tentokrát místo nezbylo. Měl tak být ustanoven český rekord v počtu Djek hrajících na jediném místě. Přítomen byl i zástupce pelhřimovské agentury Dobrý den, který celou akci monitoroval. Pojďme se tedy podívat na Explosion zblízka.

 

Návrat na místo činu, tak by se dal stručně nazvat výlet do jihočeské metropole na party Explosion. Po dlouhé době jsem vyrazil do Českých Budějovic, města, kde jsem svého času nevynechal snad jedinou akci tanečního charakteru.

Kdo nezná "Explozi" tak připomínám, že se jedná o ten největší a mediálně nejprofláklejší event na jihu Čech, kde můžete potkat i spoustu Západočechů nebo domorodců z Prahy. Explosion za svou pětiletou historii vystřídala několik destinací, od budějovického výstaviště, přes několik zastávek v místní Sokolovně a návratu na výstaviště až po BB centrum Gerbera, kde se konala letos již podruhé.

Na místo určení dorážím kolem půl desáté večerní. Nejdříve se věnuji zběžné prohlídce celého komplexu. Přímo od vchodu zamířím na nejbližší stage, kde se celou noc hrálo zlomeně. Celá DnB stage byla trochu zastrčená za rohem, kousek od schodiště vedoucím na house stage a balkón nad hlavním techno floorem. První zastávku věnuji housíku, který prozatím zeje prázdnotou. Zato melodické beaty se už na nás hrnou plným proudem. Djský pult zkrášlují květinové dekorace, sice umělé, ale stejně krásné. Podtrhují tak půvab všech vystupujících dam.

Přiznám se že lineup příliš neřeším a kromě několika jmen na techno stage přítomné Djane ani neznám. Další moje kroky vedou na technostage, kde se svému umění věnuje bývalá brněnská go go Klára vystupující pod jménem Clara Bailar. Hraje uvolněnější techno s příměsí techhousového zvuku. Některým trackům nechybí potřebná groovy basa… vše se teprve rozjíždí.

O to více mě překvapuje nástup bezkonkurenčně nejmladší ze všech Djek K.Sandry. Ve svých 16ti letech předvádí technopřehlídku z vinylových kotoučů, která konečně roztančí většinu z dosud postávajících. Radost z ní mají zřejmě všichni skalní příznivci čistého techna, protože hraje set z desek, zaměřených především na tvrdý beat, a to mají na Jihu rádi.

Chci si poslechnout i navazující Ladidu, ale nakonec volím procházku po areálu Gerbery. Na svítících barech v barvách tabákového sponzora se zastavuji maximálně pro minerálku, takže nemůžu a ani nechci hodnotit ceny drinků. Jen ty cigarety si můžete koupit buď modré nebo červené… říkejme jim třeba AB :o). Zato vůně obsahu kónických, ručně rolovaných cigaretek můžete cítit na každém rohu. Ono kdo by se nepochlubil letošní úrodou, ale nechme těch dožínek. Zatím se nám totiž hezky zaplnila hlavní stage.

Běžím se tedy podívat na Gayle San. Hraje ustavičně vpřed se hrnoucí nárazovité techno s častými „stoptajmy“ a nájezdy. Taneční floor je zaplněn tak akorát. Všichni mají prostor pro taneční kreace a nedochází ke zbytečným strkanicím. Dobře pro tanečníky, ale organizátoři si nejspíše přejí větší nával. Ten se už bohužel nekoná. Ti, co přišli, si ale užívají party naplno, nechávají to na sobě znát a to je dobře. Oproti minulým Explozím mi tu chybí několik známých tváří, zato se objevuje další, možná nastupující generace mladých kluberů. Sem by se asi hodil otazník, protože na party Explosion, chodí i lidé, kteří na jiných podobných akcí neuvidíte. Stejně se ale divím, když uděláte akci 5 minut cesty od náměstí za 190 korun vstupného v předprodeji, že není narváno – čehož jsem se před party spíše obával.

Na desáté Explozi nechybí ani go go tanečnice, které se tentokrát účastní v hojném počtu, ale i přesto jim tančení dává pořádně zabrat (podle jejich vlastních slov). Tančí po obou stranách hlavní stage přímo před projekcí, kde na ně mají všichni dobrý výhled. Nemůžu ale říci, že by se někdo z partypeople inspiroval. Před sebou máte les skotačivých rukou a nohou, i když, jak bylo řečeno, trochu prořídlý. Po 4té hodině ranní zůstávají ti nejvěrnější a nechávají si hrát od Blue Cat svižné beaty až do samého konce (snad místo večerníčku, nebo spíše raníčku :o).

Já se k ránu nechávám unášet skvěle šlapajícím housíkem od slečny Evson na horním pódiu. Tímto se jí omlouvám, za použití slova diskotéka před jejím hraním. Já to vždy myslím jenom pozitivně, přísahám :o)

Tak děti a Exploze je konec, čas jít spát přichází odbitím 6té hodiny. Nastává ticho a odchod do hajan. Co říci závěrem? Nevím opravdu o ničem co by mi kazilo zábavu. Dobrá hudba, dobrý zvuk, pěkné květiny na všech stagích, pěkné Djky, příjemní lidé nabízející ochutnávky letošní sklizně a zpívánky ve VIP – jooo a to mi věřte i Djky umí zpívat, tak to zkuste někdy taky a určitě vám to zvedne pochmurnou náladu před blížící se zimou. Buďte dobří. Amen…

 

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016